Mazsihisz: elfogadhatatlanok Gyöngyösi Márton zsidóellenes megnyilvánulásai

 

Elfogadhatatlannak nevezte a jobbikos Gyöngyösi Márton zsidóellenes megnyilvánulásait a lenagyobb hazai zsidó szervezet. A Mazsihisz az Origo.hu kérdésére azt írta: minden megnyilvánulás elfogadhatatlan, amely sérti mártírjaink emlékét, az pedig különösen fájó számunkra, ha ilyen kijelentések a magyar nyilvánosságban hangzanak el – hangzott el az M1 Híradójában.

„A holokauszt az egy olyan érdekes állatfaj, amellyel kapcsolatban az indulatok nőnek” – ezekkel a szavakkal írta körül a jobbikos Gyöngyösi Márton egy 2013-as lakossági fórumon a holokausztot. A Jobbik alelnöke azon élcelődött, hogy a holokauszt szerinte ahelyett, hogy elfelejtenénk, egyre inkább előtérbe kerül.

Az Origo.hu által közzétett videón Gyöngyösi Márton a túlélőknek nyújtott támogatás és az intézményesített korrupció között is egyenlőség jelet tesz. Gyöngyösi Márton szintén 2013-ban a párt békéscsabai lakossági fórumán is a túlélőkön és a nekik nyújtott állami támogatáson gúnyolódott.

„Különösen fájó, ha Gyöngyösi Mártonéhoz hasonló kijelentések a magyar nyilvánosságban hangzanak el” – így reagált a Mazsihisz az Origónak A legnagyobb hazai zsidó szervezet szerint Gyöngyösi Márton szavai elfogadhatatlanok, amelyektől élesen el kell határolódni.

Nem határolódnak el a Jobbiktól

Az ellenzéki pártok ezt mégsem tették meg egyértelműen. A Gyöngyösi Mártonról előkerült felvételeket a liberális Bősz Anett a Jobbik belügyének nevezte és azt mondta: bár elítélik a jobbikosok antiszemita megnyilvánulásait, továbbra is együttműködnek velük.

A DK-s Varju László arról beszélt: a Jobbik múltjában vannak vállalhatatlan dolgok, de ezt már maguk mögött hagyták.

A Jobbik országgyűlési képviselője nem adott érdemi választ az M1 kérdésére, hogy a párton belül elítélik-e Gyöngyösi Márton mondatait. Z. Kárpát Dániel e helyett hazugságról, csúsztatásról és nem létező problémáról beszélt.

Elítélendők az antiszemita kijelentések

A Fidesz-frakció szóvivője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a korábban antiszemita kijelentéseket hangoztató politikusok a Jobbikban máig vezető tisztségeket töltenek be. Halász János szerint megdöbbentő, hogy Gyöngyösi Márton, aki állandóan antiszemita kijelentéseket tesz, frakcióvezető lehet a Jobbikban, és megdöbbentő az is, hogy vezető tagja az ellenzéki összefogásnak. Ez is mutatja, hogy az ellenzék a hatalomért mindenre képes – fogalmazott Halász János.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben Gyöngyös Mártonnak adott viszontválaszában emlékeztetett: az antiszemita kijelentések ellenére az ellenzéki pártok nem hogy nem határolódnak el a Jobbiktól, hanem együttműködnek velük.

“Nem olyan régen még EU-s zászlókat égettek, beleírták az alapszabályba, hogy a Jobbik kiléptetni Magyarországot az Európai Unióból, Ön pedig – szólt Gyöngyösi Mártonhoz – személy szerint listázni akarta a zsidó származású képviselőket. Ehhez képest ma a szocialistákkal és a DK-sokkal működnek együtt” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő végül Gyöngyösi Mártontól azt kérdezte: szerinte komolyan vehető-e ha a Jobbik hitelességről beszél.