Tíz százalékkal zsugorodna a néppárti frakció, ha kizárnák a Fideszt

 

A bevándorláspártiak megtámadták a Fideszt, az Európai Néppártban pedig ma arra törekednek, hogy az egész pártcsaládot egy bevándorláspárti nemzetközi szervezetté alakítsák. A magyarok mindezt megakadályoznák – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével vagy a Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjével folytatott beszélgetések valójában Orbán Viktor szövetségkeresési politikájának a részei, amelyet még a 2015-ös migrációs válság után kezdett el az unión belül – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Hozzátette: a 2014-ben, az akkori törésvonalak mentén megválasztott Európai Parlament érezhetően újra fog szerveződni, aminek már most is láthatók a jelei.

A miniszterelnök kommunikációja kapcsán az elemző úgy véli: a legfontosabb lépés a lengyel koalíciós partner megtalálása lehet.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának elnöke (Fotó: MTI/PAP/Jakub Kaminski)

Arra a felvetésre, hogy a lengyel kormánypárt nem tagja az Európai Néppártnak, Tóth azt mondta: a lengyel belpolitikában érdekes folyamatok játszódnak le, hiszen a néppárti tag Polgári Platform összefogott a bevándorláspárti lengyel baloldallal, és az európai szocialistákhoz közeledő politikai blokkot próbál létrehozni Lengyelországon belül.

Tóth szerint az elsődleges célkitűzés az Európai Néppárt megreformálása úgy, hogy létrejöhet az a kereszténydemokrata koalíció, amelyet Orbán Viktor a tavalyi tusnádfürdői beszédében említett meg először. Ebben a szövetségben lenne helye a Jog és Igazságosság pártnak, az Európai Néppárt tagfelvételi politikája azonban ezt korábban kizárta. A két bent lévő lengyel pártnak nagyobb esélye van a néppártban maradni, mint a Jog és Igazságosság Pártjának a tagfelvételre.

Ha a néppárt a Fidesz kizárásáról dönt, akkor jöhetnek az alternatívák, és akár a Róma–Varsó–Budapest-tengely is létrejöhet – tette hozzá.

A néppártnak nem feltétlenül érdeke, hogy kizárja a Fideszt

Az Európai Néppárt évtizedekig úgy tekintett saját magára, mint az Európai Unió intézményeinek legmeghatározóbb erejére – hangsúlyozta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. A mostani beszélgetések arról is szólnak, hogy milyen következményei lehetnek, ha végül nem tudnak egyezségre jutni a nagyobbik magyar kormánypárttal – fogalmazott.

Elmondta: mivel azok a pártok, amelyek kezdeményezték a Fidesz kizárását, régóta vannak a politika sűrűjében, pontosan tudják, hogy nem feltétlenül a Fideszre lennének negatív következményei, ha megbomlana a szövetség, hanem a néppárt is komoly károsultja lehet a Fidesz kiválásának.

A Fidesz kiválásával Weber csúcsjelöltsége is veszélybe kerülhet (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az uniós választásokat követően a szokásjog azt diktálja, hogy a legeredményesebb politikai erő csúcsjelöltje indul azért, hogy az Európai Parlament többsége megválassza. Az európai jobbközép pártok népszerűségi mutatóit vizsgálva látható, hogy a néppárthoz tartozó, nagy múlttal rendelkező jobbközép erők komoly népszerűségvesztésen mentek keresztül, azaz a következő parlamentben az Európai Néppárt szinte biztosan kisebb súllyal lesz jelen, mint a jelenlegi ciklusban. Tehát a Fidesz kizárásával bizonytalanná válna a néppárt számára, hogy ismét elérheti a korábban megszokott eredményt, és Manfred Weber csúcsjelölti szerepe sem lenne biztos – magyarázta Törcsi.

A szakértő emlékeztetett: a néppárton belül is sokan vannak olyanok, akik támogatják a magyar kormány politikáját, különös tekintettel a bevándorlás kihívásaira adott válaszait.

A pártcsaládon belül egyedül a Fidesz támogatottsága nőtt az utóbbi időben

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz kizárásával mekkora veszteséget szenvedhet el az Európai Néppárt, Tóth Erik ismertette a Nézőpont Intézet mandátumbecslésének eredményét, mely szerint képviselői helyeinek tíz százalékát biztosan elveszítheti a pártcsalád. Ez rendkívül jelentős veszteség, főleg annak fényében, hogy nem 751, hanem csak 705 főt választanak meg az európai polgárok.

Az elemző felhívta a figyelmet Törcsi Péter azon kijelentésére, hogy a tagpártok egy része 2014-hez képest nemhogy stagnált, de gyengült, és alig található olyan párt, amelynek a nemzeti stabilitása – különösen tekintettel a választói kiterjedtségre – megmaradt volna. Az egyetlen ilyen párt az Európai Néppárton belül a Fidesz, amely a Nézőpont felmérései szerint a tavaly áprilisi támogatottságát további hét százalékkal növelte – hangsúlyozta, majd hozzátette: a magyar kormányzó párt akár 14 mandátumot is szerezhet május 26-án, amely a határon túli képviselőkkel kiegészülve akár 18-ra is nőhet.

Jelenleg Manfred Weber a legesélyesebb csúcsjelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára, azonban Weber arra alapozza a stratégiai gondolkodását, hogy a választási eredményeket nagy súllyal veszik figyelembe, amikor megválasztják az Európai Bizottság elnökét, ez azonban – bár létezik szokásjog – nincs kőbe vésve, az európai baloldal gondolkodásmódja azonban teljesen eltér ettől. A baloldal célja a néppárt megosztása és gyengítése. Weber azért tesz gesztusokat a szocialistáknak, mert érzi: az ő szavazatukra is szüksége lesz, hogy elnökké válasszák – fogalmazott Tóth Erik.