Orbán Viktor javaslata átláthatóbb helyzetet teremtene

 

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint Orbán Viktor miniszterelnök javaslata a migrációs ügyek európai kezelésének módosításáról átláthatóbb helyzetet teremtene a mainál.

A kormányfő szerint a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereire kell bízni, akik egy erős testületet létrehozva döntenének a fő kérdésekben – közölte Pócza István az m1 aktuális csatorna szerdai adásában.

Elmondta, a javaslat nagyon fontos és előremutató elképzelés, amelyet helyeselt Armin Schuster, a német Kereszténydemokrata Unió belügyi kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa is a Die Welt-ben megjelent interjúban. A lap az olvasók véleményét is megkérdezte, akiknek 80 százaléka egyetért Orbán Viktor javaslatával – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: jelenleg nagyon sok intézmény vesz részt a migrációs politika alakításában és nem feltétlenül átlátható, kinek mi az érdeke. A vezető kutató kitért az Emmanuel Macron francia elnök által nemrég benyújtott javaslatcsomagra is, amelyben vitát szorgalmaz az Európai Unió működéséről.

Érdemes lenne ezt a vitát elkezdeni, és azokon a területeken, amelyeken az Európai Unió nem teljesített jól, célszerű lenne nagyobb hatáskört adni a tagállamoknak – mondta Pócza István.