Telefonfülkéket és buszmegállót fújtak össze festékkel az ellenzékiek

 

A parlamenti munka helyett ismét közösen akcióztak. A politikusok a kormány tájékoztató plakátjait akarták tönkretenni, de a papír helyett az üveget fújták össze. A helyesírás ráadásul ezúttal is kifogott rajtuk – hangzott el az M1 Híradójában.

Fehér kesztyűben, kezükben piros és zöld festékkel közelítették meg a kormány tájékoztató plakátjait hétfőn az ellenzéki képviselők. A Facebookon ezúttal is élőben közvetítették akciójukat, így az interneten bárki követhette, amint Szél Bernadett és a szocialista, DK-s, valamint a párbeszédes politikusok a parlamenti ülés helyett festékszóróval fújtak le telefonfülkéket, járdarészeket és buszmegállókat – tájékoztatott az M1 Híradója.

Rövid tanakodás után a legaktívabbnak a szocialista Bangóné Borbély Ildikó bizonyult, aki a DK-s Varju László felszólítására fújni kezdte a festéket a plakátra, pontosabban egy telefonfülke oldalára. Az akcióhoz csatlakozó Szél Bernadett-tel és Szabó Tímeával ugyanis nem a papírt, hanem az üveget fújták össze.

Erre később egy járókelő is figyelmeztette őket, hogy mivel nem a plakátra fújnak, az akcióval kárt okoznak. Az ellenzéki politikusok azonban nem tágítottak.

Az ellenzék szerint teljesen rendben volt a hétfői akciójuk

A párbeszédes Barabás Richárd kedden az M1-nek arról beszélt: az akcióval szerinte minden rendben volt. A DK-s Arató Gergely pedig hazafiasságukkal indokolta meg, hogy miért tették tönkre a telefonfülkét és a buszmegállókat.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó ugyanakkor vállalta, hogy szabálysértést követhettek el, de szerinte erre megvolt az okuk.

A Fidesz szerint viszont az ellenzék a fizetéséért munka helyett hétfőn is a balhét választotta. Halász János, a Fidesz frakciószóvivője szerint ez nem véleménynyilvánítás, hanem vandalizmus. Szerinte elfogadhatatlan, amit csináltak az ellenzéki politikusok és kell, hogy következménye legyen. Halász János hozzátette: a törvényeket mindenkinek, még az ellenzéki képviselőknek is be kell tartani.

A helyesírás is gondot okozott

A telefonfülkék mellett a buszmegállókat és a járdát sem kímélték, csakhogy a helyesírás ismét kifogott rajtuk. Bangóné Borbély Ildikó az aszfaltra vélhetően az „Orbán hülyének néz minket” feliratot szerette volna felfesteni. A „k ”betűt azonban kifelejtette, így a szövegből „Orbán hülyének néz minet” lett.

A hibát most legalább valaki észrevette, és a k betűt utólag pótolták.

Bangóné Borbély Ildikó szerint egy kimaradt betű még nem helyesírási hiba. Kedden az újságíróknak arról beszélt, hogy a körülmények áldozata lett: mindössze annyi történt, hogy elfáradt és a festékszóró is kifogyott.


Problémás a j és ly használata is

Két hete azonban nem tűnt fel a politikusnak, hogy súlyos hibával megírt szöveget tart maga előtt. Kunhalmi Ágnessel a fojtani szót írták helytelenül, így: “folytani”. A súlyos helyesírási hibára ráadásul a közelükben álló MSZP-s Harangozó Tamás, a DK-s Varju László, de Hadházy Ákos és Szél Bernadett sem figyelmeztette őket.

Az egyébként az általános iskola alsó tagozatos tananyagának számító j és ly használata Karácsony Gergelynek is gondot okozott. Ő a dolgozószobája szót szintén így, pontos j helyett ly-nal írta le közösségi oldalán.

A feliratozás hétfőn Szél Bernadettnek sem ment hiba nélkül. A párt nélküli képviselő Facebook élőjében közvetítette, ahogy éppen a szociális ügyekért felelős államtitkárt kérdezgeti. Az egyetértek szót azonban a feliratban ő is helytelenül, külön, ráadásul hosszú gy-vel írta le. Bangóné Borbély Ildikót az M1 kedden megkérdezte arról is, hogy az ellenzéki politikusok készülnek-e még hasonló akciókra, majd úgy válaszolt: „ itt fognak lenni majd meglátják”. A szocialista politikuson a nyelvtan ezúttal is kifogott – hangzott el az M1 keddi Híradójában.