Hét plusz egy pontos családpolitikai intézkedéscsomagot javasol a DK

 

A Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz esztendő során összesen három olyan év volt, amikor kilencvenezernél kevesebb gyermek született Magyarországon. Mind a három év erre az évtizedre, a Fidesz kormányzására esett, ami bizonyítja, hogy a Fidesz családpolitikája kifejezetten kudarcos – hangoztatta.

A hétpontos javaslatcsomagot ismertetve úgy folytatta: vissza kell vonni a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosítását, a „rabszolgatörvényt”. Ahol napi tíz órát vagy heti hat napot kell átlagosan dolgozni, ott nem lesz nagy a gyermekvállalási kedv – fogalmazott.

Garantálni kell, hogy a kisgyermekes családokat nem lakoltatják ki; munkaviszonyként kell elismerni az otthonápolást, és azért legalább a minimálbért kell fizetni – sorolta tovább a pártelnök. Követelte, hogy a családi pótlékot azonnal emeljék fel ötven százalékkal, és töltsék be az összes üresen álló házi- és gyermekorvosi praxist. Legalább másfélszeresére kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és a béremelést a következő négy esztendőben folytatni kell úgy, hogy az minden évben legalább 15 százalékkal nőjön – mondta.

Gyurcsány ingyenessé tenné a közműellátást

A gyermekeknek a jó oktatás ad esélyt a sikerre, ezért korszerű tudást és idegen nyelvi ismereteket adó iskolákra van szükség, el kell törölni vagy legalábbis radikálisan csökkenteni a tandíjakat és növelni kell a felvételi keretszámokat – közölte.

Az alapvető közműszolgáltatásokat, a vizet, az áramot és a fűtést egy meghatározott mértékig mindenki számára ingyenessé kell tenni – ismételte meg egy korábbi javaslatukat.

Gyurcsány Ferencet a kérdések során szembesítették azzal, hogy a negyven éve tartó népességfogyás miatt folyamatosan csökken a szülőkorú nők száma. A pártelnök azt felelte, hogy nyilvánvalóan sokrétűek az okok, de 2011-től a születések számában megfigyelhető egy radikális, közel tízszázalékos csökkenés. Semmi nem bizonyítja, hogy ennek a kormánynak a családpolitikája bármilyen eredményt hozott volna – értékelt.

Elismerte, hogy valóban nő a termékenységszám, de – mint mondta – végtelenül messze vagyunk attól a termékenységszámtól, ami alkalmas lenne arra, hogy a magyar népességszám megmaradjon.

Dobrev az EP-listavezetője

Gyurcsány Ferenctől megkérdezték, hogy meghallgatták-e őt vagy a feleségét a közelmúltban elfogott bolgár üzletember, Cvetan Vaszilev ügyében. A politikus azt kérte az őt kérdező újságíróktól, hogy tekintsék át az ügyben indított és megnyert pereiket.

Dobrev Klára, a DK EP-listájának a vezetője, aki egy új, erős Európáért, az európai egyesült államokért száll síkra – felelte arra a felvetésre, hogy felesége készül-e egyéb politikai szerepet is vállalni. Gyurcsány Ferenctől többször is megkérdezték, nem összeférhetetlen-e, hogy felesége a DK EP-listavezetője, miközben vezeti az Altus Zrt.-t. A pártelnök azt felelte, hogy ezt a kérdést az elmúlt napokban Dobrev Klára, illetve a DK szóvivője is többször is megválaszolta.

KDNP: Gyurcsány Ferenc társadalompolitikája ellentétben áll a józan ésszel 

„Miután regnálása alatt az államcsőd szélére sodorta a magyar gazdaságot, most ingyen adná a közműellátásokat és a munkaalapú társadalom helyett továbbra is a segélyezésen nyugvó, a családokat így kiszolgáltatottá tevő rendszert szeretné visszahozni” – reagált a KDNP közleményben.

A kormánypárt szerint a DK elnökének követelései közül több „csak hangzatos, de mögöttes tartalom nélküli pufogás”. „Társadalmi békét követel, holott az ő miniszterelnöksége alatt lőtték ki békés tüntetők szemeit, akkor kardlapozták meg ártatlanok százait” – fogalmaznak.

A KDNP a közleményben a „különböző beteljesületlen programok megalkotásának nagy öregjének” nevezi Gyurcsány Ferencet, és felteszi a kérdést: mi lenne, ha felesége helyett önmagát küldené Brüsszelbe, jó hosszú időre.

Fidesz: Gyurcsányék valódi programja a migránsok betelepítésének támogatása

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencék valódi programja az, hogy a gyermekes családok támogatása helyett a migránsok betelepítését akarják támogatni – így reagált a Fidesz a Demokratikus Koalíció családpolitikai javaslatcsomagjára.

A Fidesz szerint „Gyurcsány Ferenc bevándorláspárti”, ezért támadja a kormány családpolitikáját. Kifejtették: Gyurcsány Ferenc nem szavazta meg az ápolási díj emelését, a gyermekek otthongondozási díjának bevezetését és kormányzása alatt is mindig csak elvett a gyermekesektől. Eltörölte az egy- és kétgyermekesek családi adókedvezményét, az összes otthonteremtési támogatást, megszüntette a hároméves gyest, megszorításokkal, adóemelésekkel sújtotta a családokat – tették hozzá.