Belső vita feszíti a szocialistákat

 

A szocialista pártban belharc van, Mesterházy Attilát azzal vádolták, hogy információkat szivárogtatott ki a választmányi ülésről. Az MSZP korábbi elnöke politikai bosszúról beszélt.

Valószínűleg Mesterházy Attilának igaza van, ő volt az utolsó sikeres elnök, és a mostani eredményekhez képest csak kisebb vereséget szenvedett, azóta az MSZP tovább csúszott lefelé „a lejtőn” – mondta Galló Béla politológus az M1 Ma reggel adásában.

Úgy vélte, hogy politikailag Mesterházy Attila állításai megállják a helyüket, hogy ellene politikai bosszút folytatnak párttársai, annál is inkább, mivel elnöksége idején az idősebb generáció prominenseit háttérbe tolta, és lehet, hogy egy ilyen kései visszaütésről van szó.

A mandátumok szétosztása körül robbant ki a vita

A szocialisták belső vitája az európai parlamenti mandátumok szétosztása körül robbant ki a február 15-i választmányi ülést követően. A volt elnök ellen ezután indítottak fegyelmi eljárást.

Sajtóhírek szerint a Mesterházy Attila ellen tett panaszban az áll, hogy ő szivárogtatta ki a sajtónak a történteket, sőt videófelvételt is készített a párt európai parlamenti listájáról döntő testületi ülésről.

Az ülés után Mesterházy hangsúlyozta, egyetért azzal, hogy Tóth Bertalan vezesse az MSZP EP-listáját, és nem hagyja, hogy éket verjenek személye és a pártelnök közé.

Mesterházy Attila és támogatói, akik erősek vidéken, joggal gondolják, hogy az EP-mandátumok szétosztása nem a párt érdekeinek, hanem a szövetségi politika figyelembevételével történik,  tekintettel az együttműködésre a Párbeszéddel – mondta a politológus.

Galló Béla kitért az MSZP-n belüli ellentmondásokra. Ezek között említette, hogy bár vidéken kevés szavazója van a pártnak, a belharcokban a döntő szót a megyei elnökök mondják ki.

A szocialisták listavezetője sajtóhírek szerint nem akar az Európai Parlamentbe menni, és előállhat az a helyzet, hogy az MSZP elnöke átadja helyét, akár a Párbeszéd egyik képviselőjének is – mondta Galló Béla.

A mandátumbecslések szerint az MSZP két, jobb esetben három mandátumra számíthat az EP-választáson. Nem mindegy, hogy ki hányadik helyen szerepel a listán.

Társadalmi ingerküszöb

Az ellenzéki tüntetések tavaly nagy lendületet vettek, ám az év elején ez a lendület veszített erejéből – hangzott el az adásban. Ellentmondásos hírek láttak napvilágot, hogy március 15-én lesz-e közös ellenzéki vagy szakszervezeti tüntetés.

Galló Béla ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az ellenzéknek a strukturális problémák mellett van egy akut problémája, hogy ezekkel a megmozdulásokkal nem sikerült a mai napig áttörni a társadalom ingerküszöbét.

A kormánnyal szemben kritikus, a választók harmadát lefedő tömeget nem sikerült érdemben növelni. Akár lesz tüntetés, akár nem, ezzel sem fogják tudni átütni a társadalmi ingerküszöböt, mert ehhez a szerkezeti problémák megoldására lenne szükség.