Korrupciógyanús ügyekbe keveredhet a későbbiekben Dobrev Klára

 

Többé-kevésbé körvonalazódott, hogy kik szerepelnek az európai parlamenti választási listákon a magyarországi pártok tagjai közül. Eldőlt, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) első helyén Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc pártelnök felesége áll.

A Politico legfrissebb mandátumbecslése szerint a Trócsányi László jelenlegi igazságügyi miniszter vezette Fidesz-listáról tizenhárman kerülhetnek be az Európai Parlamentbe. A Jobbik és a szocialisták három-három helyre számíthatnak, a DK esetleg kettőre, míg az LMP és a Momentum támogatottsága nem éri el az ötszázalékos bejutási küszöböt – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Gyurcsány Merkelt vádolja 

A Facebookon is közzétett nyílt levelében Gyurcsány Ferenc azzal vádolja Angela Merkel német kancellárt, hogy szemet huny Orbán Viktor „önkényuralmat teremtő, Európa-ellenes politikája felett”.

A pártelnök úgy fogalmazott: Angela Merkel felelőssége is, hogy a magyar kormány nem Európa egységén, hanem a bomlasztásán munkálkodik. Azt írta, hogy a kancellár talán azért huny szemet Orbán Viktor politikája felett, mert így képviseli a német befektetők érdekeit, esetleg azért, mert meg akarja őrizni az Európai Néppárt egységét.

Dobrev Klára jelölése egyben bizonyíték arra, hogy a Demokratikus Koalíción belül úgynevezett „káderhiány” van (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nem tudják már itthon megvívni a csatáikat

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szerint ez a lépés egyáltalán nem meglepő az ellenzék részéről, hiszen itthon már jó ideje nem tudják megvívni a csatáikat, ezért külföldi segítséghez folyamodnak.

Dobrev Klárával kapcsolatban elmondta: Gyurcsány Ferenc felesége eddig soha nem törekedett politikai karrierre, és nem indult tisztségért, most pedig mégiscsak listavezető lett, kiszorítva még azt a Niedermüller Pétert is, aki a DK legaktívabb európai parlamenti képviselőjeként mindig az élen járt, ha Magyarországot kellett támadni az Európai Parlamentben.

Magyarázatként korábban már mások is felvetették, hogy a jelöltséggel mentelmi jog jár, amire szüksége lehet Dobrev Klárának, mivel az Altus igazgatójaként érintett a Czeglédy-ügyben – fejtette ki Párkányi Eszter a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A DK szerint a Macron által hangoztatott uniós politikai rendszert kell kiépíteni

Tóth Erik, a Nézőpont munkatársa szerint a DK előnye a többi ellenzéki párthoz képest, hogy bizonyos kérdésekben meglehetősen konzekvens politikai álláspontot fogalmaz meg.

Az egyik ilyen kérdés az európai uniós elképzeléseik ismertetése. Amióta kiszakadtak az MSZP platformrendszeréből, a DK minden alkalommal arról beszél, hogy azt az Emmanuel Macron francia elnök által egyre inkább hangoztatott európai uniós politikai rendszert kell kiépíteni, amely a nemzetállami hatáskörök háttérbe szorításával jár – közölte Tóth Erik.

Dobrev Klára ugyan azt nyilatkozta, lemond az Altus vezetéséről, ha elnyeri mandátumát, mégis rendkívül aggályos, hogy egy olyan politikusi ambíciókkal rendelkező korábbi ügyvezető képviseli majd az Európai Parlamentben a magyar állampolgárok egy részének érdekeit, aki korrupciógyanús ügyekbe is belekeveredhet a későbbiekben. A mentelmi jog ilyen szempontból egy fontos, releváns politikai kérdés – jegyezte meg a Nézőpont munkatársa.

Káderhiány van a DK-n belül

Tóth Erik arról is beszélt, mivel egy felelősségteljes munkát látnak el az európai parlamenti képviselők, nagyjából évi 20 millió, öt év alatt pedig 100 millió forintos bevételre tehetnek szert különböző térítésekkel, lakhatási támogatással és egyéb forrásokkal együttvéve.

Szerinte a Demokratikus Koalíciónak, amely kormányzati ambíciókkal jelenleg nem bír Magyarországon, fontos az, hogy olyan, a párthoz egyértelműen kötődő politikusok jussanak ki az Európai Parlamentbe, akik „tudnak gondoskodni” ennek a forrásnak a kezeléséről a későbbiekben.

Dobrev Klára jelölése egyben bizonyíték arra, hogy a Demokratikus Koalíción belül úgynevezett „káderhiány” van, vagyis nem képesek olyan európai politikusokat kitermelni, akik minőségi politizálást folytatnának – vélekedett Tóth Erik.

Niedermüller Péter pedig már annyira kellemetlenné vált még a DK vezetői számára is, hogy a hivatalos kommunikáció szerint „hátralépett”, nem szeretett volna kijutni. A valóságban azonban próbálják őt inkább leterelni a porondról – fűzte hozzá.