Deutsch Tamás: Dobrev Klárának szüksége van a mentelmi jogra

 

Deutsch Tamás szerint azért lett Dobrev Klára a DK európai parlamenti listavezetője, mert a folyamatban lévő ügyei miatt szüksége lehet a mentelmi jogra. A Demokratikus Koalíció pénteken jelentette be, hogy Gyurcsány Ferenc felesége áll a párt listájának élén. Dobrev Klára az Altus egyik vezetője. A cégtől korábban kölcsönt kapott a hatmilliárdos adócsalással vádolt Czeglédy Csaba. Az engedély nélküli kölcsön miatt az ügyészség nyomozást indított – hangzott el az M1 Híradójában.

Pénteken jelentette be a DK ügyvezető alelnöke, hogy a párt európai parlamenti listáját Dobrev Klára vezeti, akit nem kizárólag Gyurcsány Ferenc feleségeként ismerhette meg a magyar közélet. Jelenleg is ő az egyik vezetője a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló, vagyonkezeléssel és tanácsadással foglalkozó Altus cégeknek. Az Altus volt az, amelyen keresztül kölcsönt kapott a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló, 6 milliárdos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba – derült ki az M1 Híradójában.

A kölcsönök miatt a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást indított. A NAV pedig Dobrev Klárát is kihallgatta. Gyurcsány Ferenc felesége szerint ők mindig betartották a törvényeket. Tavaly ősszel azonban az ügyészség eljárást indított az Altus ellen engedély nélküli kölcsönnyújtás miatt.

Dobrev Klára a baloldali kormányok idején a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese is volt. Később kiderült, hogy azalatt az időszak alatt bizonyos cégek úgy nyertek el uniós pályázatokat, hogy azokat nem is hirdették meg nyilvánosan. Magyarországot emiatt 18 milliárd forint visszafizetésére kötelezte az Európai Bizottság – hangzott el az M1 Híradójában.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke szerint Dobrev Klára alkalmasságához nem fér kétség, eddig csak azért nem próbálta ki a politizálást, mert nem akarta.

Dobrev Klárának később szüksége lehet a mentelmi jogra, valójában ezért döntött most úgy, hogy képviselő szeretne lenni az uniós parlamentben – fogalmazott Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az üggyel kapcsolatban.