Változtatott véleményén Karácsony Gergely

 

Bocsánatot kért Karácsony Gergely a múlt heti nyilatkozata miatt, amelyben egy kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte „nem nácizmus a zsidó képviselők listázása”. Most azonban már ő is elfogadhatatlannak tartja ezt. Elemzők szerint nem ez az első eset, hogy Karácsony Gergely rövid időn belül megváltoztatja a véleményét egy ügyben. LMP-s képviselőként még például úgy fogalmazott, „jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt.” Később ő lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje – közölte az M1 Híradója.

Korábban a Mazsihisz, mint a legnagyobb és legjelentősebb magyarországi zsidó szervezet, azt közölte, hogy elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás, és az ilyesmi akár tétova mentegetését is hibának tartja.

„Súlyos hibát követtem el. Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását” – írta Karácsony Gergely hétfőn közösségi oldalán. Egy héttel korábban azonban még arról beszélt, hogy szerinte „nem antiszemitizmus a zsidó származású állampolgárok listázása”.

A politikus úgy fogalmazott, „nem a Jobbik múltjára, hanem a Jobbik közösen elkezdett jövőjére építenek”. A politikus most azt mondja, nem számít mit tettek vagy mondtak korábban a jobbikos politikusok, össze kell fogni a párttal.

2012-ben azonban még amiatt aggódott, hogy rendszeresek a szélsőséges megnyilvánulások a Jobbikban. Karácsony Gergely ekkor még az LMP országgyűlési képviselője volt – hangzott el az M1 Híradójában.

Néhány év múlva ő lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Akkor azt mondta, hisz abban, hogy a szocialistáknak szükségük van rá. Néhány órával később viszont már arról beszélt Karácsony, „bánja, hogy belement abba, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje legyen”.

A választásokon végül mégis ő lett a párt kormányfőjelöltje. Néhány hónapja pedig eldöntötte, hogy főpolgármester-jelölt lesz, habár abban ismét bizonytalan volt, hogy jó ötlet-e ez. Később pedig úgy érezte, neki kell győznie a baloldali előválasztáson ellenfelével, a szocialista Horváth Csabával szemben.

Bár, hogy milyen programmal, azt ő maga sem tudta megmondani. Az előválasztás első fordulójának vége előtt ugyanis azt mondta, még nincs is valódi programja. Most ő a baloldal főpolgármester-jelöltje.