Bayer: A Nyugattól elvették a vallását

 

Az európai embert az elmúlt száz évben először megfosztották vallási identitásától, és most készülnek elvenni nemzeti és nemi identitását is – mondta Bayer Zsolt publicista Az Európai esték a XV. kerületben című előadás-sorozat keretében tartott előadásában szerda este Budapesten.

Bayer Zsolt arról beszélt: a nyugati civilizációt első körben megfosztották a vallásától, mondván, ez a fejlődés útja, és „Isten nélkül jobb lesz neki”. Második körben – néhol már sikerrel– éppen most tart az európai emberek megfosztása nemzeti identitásuktól és ezzel párhuzamosan a nemi identitásuktól is. Az ily módon legalapvetőbb identitásaitól megfosztott embernek pedig nem marad más, mint a fogyasztás.

Az újságíró kitért arra: eközben az identitását vesztett Európára „rázúdul egy másik, megingathatatlan vallási, nemzeti és nemi identitású tömeg”, és nem nehéz kitalálni, hogy a két tömeg küzdelméből ki kerül majd ki győztesen – mondta a publicista.

Bayer Zsolt publicista az Európai esték a XV. kerületben című sorozat rendezvényén tartott előadást a Hubay zeneiskolában (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Meglátása szerint ma a világnak azokon a pontjain, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a társadalmak reprodukálják önmagukat és jólétben tudják felnevelni utódaikat, az emberek „nem méltóztatnak szaporodni”, ahol pedig „semmilyen feltétel nem adott a szaporodáshoz, ott a társadalmak brutális módon túlszaporodnak”. Ha pedig minden így marad, és az emberiség továbbra is így kizsákmányolja a bolygó természeti erőforrásait, elkerülhetetlen egy újabb népvándorlás.

Arra viszont senki nem tudja a választ, mi lesz, ha majd nem naponta öt-hatszáz ember próbál meg „átevickélni lélekvesztőkön a Földközi-tengeren”, hanem több millió ember indul el.

Bayer Zsolt arról is beszélt: 500 éve, 1517-ben Luther Márton és a reformáció gyökeresen változtatta meg Európa szellemiségét és arculatát. A reformációval magára találó ember kikövetelte magának, hogy megkapja a saját nemzeti nyelvén a Szentírást, és hogy templomaiban a tiszteletesek a saját nyelvén szóljanak hozzá, és ezzel párhozamosan az európai polgár „felismerte magában az erőt”, hogy ő formálja saját társadalmát és életét – mondta.

Bayer Zsolt: Ha minden így marad, és az emberiség továbbra is így kizsákmányolja a bolygó természeti erőforrásait, elkerülhetetlen egy újabb népvándorlás (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a reformáció máig ható pozitív folyamat, de mint minden szellemi áramlatra, erre is igaz, hogy nincs az a csodálatos ideológia, amivel az ember, ha elég ideig „bíbelődik”, ne változtatná önmaga paródiájává vagy tragédiájává.

A publicista szerint a Luther óta eltelt ötszáz év folyamatait két évszámban lehet összesűríteni: 1717-ben London külvárosában megalakult az első szabadkőműves nagypáholy, a liberalizmus első kézzelfogható szervezete, 1917-ben pedig kitört a bolsevik forradalom és Európa eljutott a kommunizmusig.

Bayer előadását többször is megzavarták

Az előadásnak otthont adó zeneiskola kapujában tíz-tizenkét DK-szimpatizáns tüntetett, „Az uszítás bűn”, „Vesszen a rendszer!” feliratú kartonokat tartva kezükben. A tiltakozók a „Hegedűóra az emeleten, uszítás a földszinten”, „Rákospalota nem lesz fasiszta!” bekiabálásokkal fogadták a rendezvényre érkezőket.

Az este elején hat Soros György-maszkot viselő fiatal vonult a színpad elé, többükről egy ember leszedte a maszkot. Később, az előadást megszakítva a hallgatóságból egy csuklyás, majd egy másik férfi kiabálni kezdett, Bayer Zsoltot szidalmazta. A biztonsági őrök mindannyiukat kikísérték a teremből.