Elszámoltatná, de akár össze is fogna Gyurcsánnyal Márki-Zay Péter

 

A Jobbikot és másokat is támogat, Gyurcsány Ferencet elszámoltatná, de ha kell, össze is fogna vele – ezt mondta Márki-Zay Péter csaknem egy évvel azután, hogy függetlenként megválasztották Hódmezővásárhely polgármesterének. Arról is beszélt, hogy a demonstrációkat támogatja, és nagyra értékeli az MTVA épületébe behatoló ellenzéki politikusok akcióját.

Nem lehet finnyáskodni, ha az ellenzéki összefogásról van szó – erről beszélt Hódmezővásárhely polgármestere csütörtökön. Márki-Zay Pétert tavaly februárban választották meg a város élére. A függetlenként induló politikus akkor mindegyik ellenzéki párt támogatását élvezte, az országgyűlési kampányban viszont ezután többször a Jobbik jelöltje mellett tett hitet.

A Jobbikról a Pesti Srácok írta meg, hogy képviselőjük, Rig Lajos nemrég a baloldali Népszava cikkét osztotta meg a közösségi oldalon, annak ellenére, hogy néhány éve a „Becsületem a hűség” SS jelmondatra emlékeztető becsület és hűség szavakat tetováltatta magára.

A Pesti Srácok azt írja: Rig Lajos ma is a párt tagja, ugyanúgy, ahogy zsidó képviselők összeírását sürgető Gyöngyösi Márton, egy Adolf Hitlernek maszkírozott férfival fotózkodó Janiczak Dávid, a zsidó emlékműbe beleköpő Kulcsár Gergely, vagy Szávay István is, aki egy hangfelvétel szerint azzal büszkélkedett, hogy leütött egy – ahogy monda – „kampós orrú rohadékot”.

Márki-Zay Péter szerint viszont a Jobbik megváltozott, ezért támogatja őket, de az összefogás jegyében – mint mondta – másokat is. Szerinte az ellenzéki palettára most minden eszköznek rá kell férnie.

Ilyenek véleménye szerint például a tüntetések és az ellenzéki politikusok akciói a közmédia székházában, amelyeket nagyra értékel, de ő maga nem feküdne a földre. Márki-Zay Péter azt is mondta: a sztrájk és a demonstráció is jó eszköz, amelyeket támogat is meg nem is.

Mindez pedig elvezet ahhoz, hogy forradalom legyen – fogalmazott Márki-Zay, aki szerint például az általa vezetett mozgalom, az úgynevezett Kossuth körei is tömegmozgalommá váltak.

Márky-Zay Péter ezután a Pesti Srácoknak arról is beszélt: nincsenek miniszterelnöki ambíciói, de nem zár ki semmit. Márki-Zay Péter azt is mondta: Gyurcsány Ferencet elszámoltatná, de ha kell, össze is fogna vele.