Újraszabályozást sürget a pénzintézetekre vonatkozóan a Jobbik

 

Hatpontos csomagot dolgozott ki a Jobbik azzal a céllal, hogy megszűnjön egyes pénzintézetek, a bankszövetség és a kormány tranzakciós illetékkel kapcsolatos „összejátszása” – jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Hangsúlyozta: az évi 200 milliárd forintnál is nagyobb tranzakciós illetéket a kereskedelmi bankokra vetették ki, ám ezek egy része annak ellenére változatlan díjakkal dolgozik, hogy a kormány január elsejétől megszüntette a 20 ezer forint alatti ügyletek terhelését.

Kifogásolta, hogy „amikor néminemű engedmény érhetné a polgárokat, a kormány hagyja, hogy az érintett bankok ezeket lenyeljék”, a díjat áthárítsák ügyfeleikre, akikre azt ki sem vetették. Z. Kárpát Dániel közölte: javaslatcsomagjuk része, hogy a bankok fizessék meg a tranzakciós illetéket, ha pedig ezt nem sikerül elérni, szüntessék meg ezt a terhet.

Hozzátette: a bankadó mértékét visszaemelnék annak korábbi szintjére, visszahoznák a hitelintézeti járadékot, hogy „az érintett kereskedelmi bankok is vegyenek részt a közteherviselésben”.

Arra szólítjuk fel a kormányt, hogy bontsa fel az EBRD-vel kötött paktumot, amelyben vállalta, hogy semmilyen korábbi terhet nem rak a bankokra a devizahitel-károsultak helyzetének rendezése érdekében – közölte, javaslatcsomagjuk részeként említve, hogy a jegybank osztalékként fizesse be az állami költségvetésbe mindenkori nyereségét.