Magyarázkodni kényszerül több ellenzéki politikus

 

Továbbra is a hétfői akciók miatt kényszerül magyarázkodni több ellenzéki képviselő. A DK-s Varju Lászlónak jelképes Oscar-díjat vitt „kimagasló színészi alakításáért” a Fidelitas. Hadházy Ákos ellen pedig – aki civilben állatorvos – panaszt nyújtott be két kollégája az állatorvosi kamarához, mert szerintük a képviselő viselkedése szembemegy a kamara etikai szabályaival. A politikus egyik lakossági fórumát is megzavarták – közölte az M1 Híradója.

Biztos, hogy nem magától lebegett az MTVA székház lépcsőjén – többek között ezt firtatta csütörtöki, budapesti fórumán a magát függetlennek valló Hadházy Ákos. Épphogy ezt kimondta, egy férfi odalépett a pulpitushoz, majd elkezdte utánozni a politikus székházban látott mozdulatait.

A Vadhajtások újságírója ezután pont ugyanúgy vetette magát a földre, ahogyan azt néhány napja az ellenzéki politikusok tették. Tarkóra tette a kezét és tovább parodizálta a képviselők megnyilvánulásait.

Hadházy Ákos erre odavitte a mikrofont a földön fekvő férfihoz, aki ezután felállt és elindult kifelé. Taps és kiabálás hallatszott, majd mielőtt elhagyta volna a termet, a szocialista Kunhalmi Ágnes hétfői jelenetét utánozta és nekifutott az ajtónak.

Mint ismert, Szél Bernadett rögzítette azt az akciót, amikor Kunhalmi Ágnes a csukott ajtónak rohant az MTVA székházában, majd először látványosan a falnak, aztán a földre zuhant.

Szél Bernadett volt az is, aki – miután Hadházy Ákos a földre dobta magát – végig kiabált és videózta az eseményeket. A képviselő azután csuklott össze és feküdt a földön, miután illetéktelenül akart bejutni üzemi területekre, és az őrök emiatt távozásra szólították fel.

Etikai panaszt tettek Hadházy viselkedése miatt

Az állatorvosi kamarában etikai panaszt tettek Hadházy Ákos viselkedése miatt. A panaszt két állatorvos nyújtotta be. Közleményükben azt írták: a független országgyűlési képviselő – aki eredeti szakmája szerint állatorvos – az MTVA székházában, önmagából teljesen kifordulva, minősíthetetlen, már deviánsba hajló módon viselkedett. Ez a magatartás pedig szerintük súlyosan szembemegy a kamara etikai szabályzatával.

Hadházy Ákos korlátmászásán kívül több millióan látták az interneten azt a videót is, amelyen a szocialista Bangóné Borbély Ildikó azt beszéli meg a liberális Bősz Anettel, hogy feküdjenek le a földre, tarkóra tett kézzel. Napközben a DK-s Varju László is folyamatosan ellenállt az őröknek. Végül úgy döntött: összecsuklik, és csaknem egy órát töltött a földön.

Közben végig arról beszélt a telefonban és a Facebook-videóiban, hogy éppen verik.

Jelképes Oscar-díjat kapott Varju László

A Fidelitas pénteken egy jelképes Oscar-díjat is vitt Varju Lászlónak az „MTVA székházban történt kimagasló színészi alakításáért”. A szervezet újpesti alelnöke, Ozsváth Kálmán azt mondta: az ellenzék ezen a héten bebizonyította, hogy alkalmatlan minden érdemi politizálásra.

Az újpesti Fidelitas elnöke pedig arra szólította fel Varju Lászlót, hogy „hagyja abba a színészkedést, és ne hozzon szégyent Újpestre” a jogsértő magatartásával. Majd elhelyezték az Oscar-szobrot a politikus irodájánál.

Nincs mindenhez joguk az országgyűlési képviselőknek

Nem igaz, hogy egy országgyűlési képviselőnek mindenhez joga van a közmédia székházában, tévedés, hogy bármit megtehet, és nem vonatkoznak rá a törvények – egyre több hatóság, illetve szakértő erősíti meg ezt a véleményt az ellenzéki politikusok vasárnapi és hétfői akciójával kapcsolatban.

Az MTVA már csaknem hatvan esetben tett feljelentést, és közben eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Országgyűlési képviselői jogaikra hivatkozva léptek be az ellenzéki politikusok az MTVA épületébe vasárnap este. Amikor az intézmény biztonsági főnöke igyekezett felhívni a figyelmüket a szabályokra, akkor is azt hangoztatták, hogy tudják, mit tehetnek és mit nem.

Ezután többször erővel próbáltak bejutni a székház üzemi területeire. Hadházy Ákos például egy korlátra is felmászott, ahonnan a testi épségét védve az őröknek kellett leemelni. A jobbikos Stummer János hamis tűzriadót csinált, miután nem engedték be oda, ahová be akart menni.

A szerkesztőket és a riportereket is zaklatták

A DK-s Varju László pedig egyenesen nekirontott a stúdiót védő biztonságiaknak, de a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is megpróbálta őket arrébb taszigálni. Közben mindent élőben közvetíttek telefonjaikkal egy közösségi oldalon az ellenzéki politikusok. A dolgozók arca is rendre feltűnt a felvételeken.

Varju László is az őrök felé fordította telefonját, amikor arra kérték, hogy álljon fel. Egyiküknek a nevét is megkérdezte, miután válaszolt pedig gazembernek titulálta.

A politikusok a szerkesztőket és a riportereket is zaklatták, filmezték és fotózták őket, valamint a neveiket tartalmazó, az ajtóra kifüggesztett munkabeosztást is megmutatták. Eközben a közvetítéseikben folyamatosan sértő megjegyzéseket tettek rájuk.

A jobbikos Szilágyi György pedig kérkedett is azzal, hogy megmutatja az egyik operatőrt, aki a folyosón zajló eseményeket filmezte.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszél, mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője és Szél Bernadett független képviselő (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Eljárás indult az MTVA munkavállalóiról készült képek közzététele miatt

Az MTVA munkavállalóiról készült képek közzététele miatt eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A NAIH közleményében elítélte mindazokat a tevékenységeket, amelyek arra irányulnak, hogy másokat pellengérre állítsanak.

A hatóság elnöke hangsúlyozta, hogy az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk az adatkezelésre vonatkozó jogszabályokat. Péterfalvi Attila kiemelte: egy jogállamban az egyes cselekmények felett érzett felháborodás nem vezethet önbíráskodáshoz.

Túlterjeszkedtek jogaikon

A közmédiába berontó országgyűlési képviselők törvénysértéseket követtek el – erről beszélt az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta: a politikusok kérhetnek tájékoztatást bármely közintézményben, de csak annak dolgozóival együttműködve. Az ellenzéki képviselők azonban túlterjeszkedtek a jogaikon azzal, hogy ezt figyelmen kívül hagyták, tiltott helyekre mentek be, és mindent és mindenkit élőben mutattak közösségi oldalaikon.

Lomnici Zoltán elmondta: a képviselők akkor is véthettek a törvény ellen, amikor a közmédia dolgozóival szemben uszítottak. „Mind a politikusok, mind a képviselők uszítottak a közmédia dolgozóival szemben, az pedig egyértelműen a közösség tagja elleni uszításként is felfogható, tehát felmerülhet ennek a bűncselekménynek is a gyanúja” – nyilatkozta.

Az alkotmányjogász hozzátette: közérdekű üzem megzavarása, garázdaság és hivatali visszaélés gyanúja is felmerülhet.