Nem kímélték az MTVA székházát a tüntetők – diónyi nagyságú lyuk keletkezett az üvegfalon

 

Több millió forintos kárt okoztak Budapesten a demonstrálók, akik először múlt héten vonultak utcára az ellenzéki politikusok felhívására. A Kossuth téren szobrokat, padokat, az Országházat és a karácsonyi kivilágítást is megrongálták. A tüntetők az MTVA-székházat sem kímélték.

Összesítették, hogy mekkora és milyen károkat okoztak az elmúlt napok tüntetései az Országház épületében és a Kossuth téren. A kár több millió forint. A kormány szerint elfogadhatatlanok az elmúlt napok erőszakos cselekményei.

A Kossuth téri szoborcsoporton sötét színű folyadék nyomai láthatók. A napokban rongálták meg a műemléket, egy eddig ismeretlen eredetű folyadékkal öntötték le. Széchenyi István szobrából pedig letörtek egy darabot, és máshol is látszódnak a rongálás nyomai.

Agresszív üzeneteket festettek a földre

Szerda reggel restaurátorok vizsgálták meg a károkat. A helyreállítás az előzetes becslések szerint több millió forintba is kerülhet. A múlt hét pénteki tüntetés után a parlament lépcsőjét festék és korom takarta, a térkövek össze voltak firkálva, több helyen agresszív üzenetekkel. A festékből a nemzeti lobogó zászlórúdjára is jutott. A parlament bejáratát őrző oroszlánokat tojáshéj borította. A vandálok megpróbálták felgyújtani a rászoruló gyermekeknek szánt szánkókat is.

Megrongálták a karácsonyfát és a téren lévő padokat is. Az Országház ablakai néhol még mindig be vannak deszkázva, ezeket ugyanis korábban betörték a demonstrálók. Az Országgyűlés Hivatalának közleménye szerint milliós nagyságrendű károkat okoztak a tüntetők.

Szerkesztőségünk ablakát megpróbálták betörni

Az MTVA székházát sem kímélték a napokban. Az épületet nemcsak tojásokkal dobálták meg a tüntetések során. Egy kisebb, diónyi nagyságú lyuk keletkezett vasárnap este, nem sokkal tíz óra előtt az üvegfalon. Portálunk szerkesztőségébe próbáltak bedobni vagy belőni valamit. A helyiségben ekkor több újságíró is dolgozott.

A dupla rétegű üvegnek köszönhető, hogy senkit és semmit nem találtak el a szerkesztőségben. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálódik.

Az Országház előtti Kossuth-szoborcsoportot szennyes folyadékkal öntötték le, és a Széchenyi-szobor (balról a második) keresztes kardmarkolatát törték le a tüntetők (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Elfogadhatatlan és megengedhetetlen

Az erőszaknak és az utcai agressziónak minden formája elfogadhatatlan és megengedhetetlen –  mondta a kormányszóvivő a megrongált Kossuth-szobor előtt.

Hollik István azt a kérdést tette fel, hogy vajon mi baja lehet a tüntetőknek Kossuth Lajossal. Azt is hangsúlyozta, hogy erőszakos provokátorok és agresszív tüntetők voltak láthatók az elmúlt napokban, akik nem riadnak vissza semmitől.

Halálos fenyegetést fogalmaztak meg

Családjuk kiirtásával fenyegették meg a PécsMa hírportál újságíróit ellenzéki aktivisták. 

A honlap beszámolója szerint a nekik küldött levélben a feladó – aki egyébként, a hírek szerint egy iskolában gyerekekkel foglalkozik, és a CEU mellett is kiáll aktivistaként –  azt írta: „dögöljön meg a gyereketek, és meg fogtok dögleni, meg az anyátok is.”

Nem történt hatósági agresszió

Internetes bejegyzésben cáfolja a rendőri agresszióról terjedő híreket egy rendőr, aki szolgálatban volt az ellenzéki tüntetések idején. A Blikk.hu-n olvasható az írás.

Ebben hazugságnak nevezi, hogy minden eszköz megengedett lenne a rendőrök számára. Azt írja: éppen ellenkezőleg, csak és kizárólag a randalírozókkal szemben léptek fel eddig is.

Budapest, 2018. december 12. Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Fidesz Lendvay úti székházánál 2018. december 12-én. MTI/Mónus Márton

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Fidesz Lendvay utcai székházánál (Fotó:MTI/Mónus Márton)

Látványosan együtt mozog az ellenzék

Elemzők felhívták a figyelmet, hogy látványosan együtt mozog az ellenzék az utóbbi napokban.

Az Origo.hu szerint több jel arra utal, hogy előre megszervezett akció az egész tüntetéssorozat. Ellenzéki politikusok szerint azonban spontán akciókról van szó, úgy látják, hogy jelentős tömeg áll mögöttük. Az Origo szerint az ellenzéki politikusoknak az önkéntes túlmunkatörvényről szóló jogszabály csak az alap volt a tervben: valójában a tüntetéseket kihasználva politikai haszonszerzés volt a céljuk.

A lap szerint a megtervezettség egyik jele az, hogy az ellenzék már április óta dolgozik az egyesülésen. Annak ellenére, hogy – mint írják – az ideológiai palettán kifejezetten távol állnak egymástól.

Hétfőn az MTVA üzemi területeire, vagyis a szerkesztőségekbe és a stúdiókba is közös akciókkal próbáltak bejutni. Az Origo azt írja: képviselői mivoltukra hivatkozva műesésekkel, színészkedésekkel tarkított performance-t mutattak be, amelyet összehangoltan és felkészülten közvetítettek az interneten.

Az állítólag spontán szerveződő demonstráción egymásnak adták át a mikrofont. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András azt is elismerte, hogy füstgránátot dobott a rendőrökre. A választás utáni ellenzéki mozgolódások egyik legfontosabb eleméről ráadásul alig tud valamit a közvélemény, pedig – mint utólag kiderült – alapjaiban határozta meg a mostani demonstrációk szokatlan módszereit – írja az Origo.

Budapest, 2018. december 17. Szél Bernadett független képviselő (j) az MTVA Kunigunda utcai székházánál 2018. december 17-én. Ellenzéki képviselők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálnak az MTVA székháza előtt és élő adásban szeretnék elmondani nyilatkozatukat. MTI/Szigetváry Zsolt

Szél Bernadett független képviselő az MTVA-székháznál (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Azt állítják, senki sem szervezkedett

Az áprilisban partvonalra szorult két politikus, Szél Bernadett, az LMP bukott társelnöke és a parlamenti küszöb alatt ragadó Momentum elnöke, Fekete-Győr András ugyanis ősszel amerikai ösztöndíjat kapott.

A 24.hu akkor azt írta: a kiküldött program szerint politikai trendekről, a menekültek és bevándorlók kezeléséről hallgathattak előadásokat. A programról Fekete-Győr úgy nyilatkozott: „az így megszerezhető tudást haza kell hozni, hogy Magyarország és Európa javára fordítsuk.” Az amerikai tanulmányútról Szél Bernadett is posztolt. Azt írta: „megígérem, hogy ami jót itt az USA-ban tanulok, azt haza is hozom.”

A Jobbik szerdán tagadta, hogy előre kitaláltak volna bármit is, és a DK szerint sem szervezkedett senki.

Újra próbálkoztak

A Párbeszéd egy kisebb különítménye, Tordai Bence vezetésével megpróbált szerdán délután bejutni az MTVA épületébe. Tordai magával hozta pártja kommunikációs igazgatóját, a volt népszabadságos Murányi Andrást és szóvivőjüket, Barabás Richárdot.

Tordaiék rögtön jogsértéssel kezdtek, hiszen a biztonsági őrök személyiségi jogait sértették meg, amikor az arcukba nyomták a mobiltelefont, amellyel közvetítették az eseményeket. A biztonsági őrök most is udvariasan, többször is kérték, hogy kapcsolja ki a kamerát.

Többször is törvényt sértett Tordai azzal, hogy az őrök tiltakozásai ellenére felismerhető módon mutatták meg a biztonsági őröket. Tordai néhány perccel később újabb törvénysértést követhetett el, amikor megpróbált beleavatkozni a műsorszerkesztésbe. A képviselő ezzel, ahogy korábban képviselőtársai, politikai nyomást gyakorolt.

Tordai Bence aztán újra törvényt sértett, amikor a közmédia épületéből közvetített, miközben felhívták a figyelmét arra, hogy ezt tiltja a belső szabályzat.

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője beszédet mond az Országház előtti Kossuth Lajos téren tartott kormányellenes tüntetésen (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hetek óta tiltakoznak

A követeléseket tartalmazó adathordozót végül a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának adta át. Dobos Menyhért felvilágosította Tordai Bencét, hogy mint minden más esetben, most is a szerkesztők döntenek arról, hogy mi kerül adásba. A pendrive egyébként semmi olyat nem tartalmazott, amit az elmúlt napokban ne mutattak volna már be több helyen, vagy ne hangzott volna el a tüntetéseken.

A munka törvénykönyvének módosítása ellen hetek óta tiltakoznak az ellenzéki pártok. A tüntetéseken rendre sérültek meg rendőrök, volt, akit majdnem felgyújtottak az MTVA-székháza előtt. Az ellenzéki pártok eközben azt akarják, hogy a rendőröknek kevesebb túlórája legyen.

A bíróságok függetlensége és az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett is rendre felszólaltak a tüntetéseken. Követelik a sajtószabadságot is, miközben az elmúlt napokban éppen ők gyakoroltak nyomást a közmédiára, azért, hogy kikényszerítsék követeléseik megjelenítését.

Az ellenzék szerint nem színjáték történt

Furakodás, majd panaszkodás, korlátmászás – csak néhány az ellenzéki politikusok hétfői repertoárjából. A nap folyamán többször is előfordult, hogy egy-egy képviselő egyszerűen összecsuklott, amikor az őrök a rendbontások és a személyiségi jogsértések miatt ki akarták vezetni őket az épületből. Hadházy Ákost többször is próbálták talpra állítani, miután megpróbált bejutni egy lezárt területre.

A DK-s Varju László többször is a földön fekve hol telefonálás közben, hol Facebook-videóban állította, hogy az őrök éppen verik. Az őrök arra kérik, hogy álljon fel, mire Varju László azt mondja: érezte, hogy fejbe akarják rúgni.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes egy, a videóban Szél Bernadett által csak Mission Impossible-nek nevezett akciót is végrehajtott: az előtte becsapódó ajtótól először látványosan a falnak, majd a földre esett. Kuhalmi Ágnes egyébként színésznőnek készült, felvételizett a Színművészeti Egyetemre, de nem járt sikerrel. A hétfői események után számos mém árasztotta el az internetet.

A 888.hu úgy fogalmaz: Varju László – úgy tűnik – fél nap alatt kipihente az agyonverését. Kedden ugyanis már az ATV-ben szerepelt.