Előre megtervezett jeleneteket adtak elő az ellenzékiek

 

Hiába fogadkoztak, hogy kitartanak, mára egyetlen egy ellenzéki képviselő sem maradt a közmédia bázisánál. Folytatódtak azonban az MTVA épületében dolgozó szerkesztők, riporterek, biztonsági emberek elleni támadások. Az ellenzéki képviselők órákon át videózták a biztonsági őröket, fényképeiket valaki felrakta az internetre, fenyegetés is érte őket.

Élő adásban mutatott nevek és arcok, és folyamatos provokáció – az ellenzéki képviselők hétfőn egész nap nyomás alatt tartották a székházban dolgozó biztonsági őröket. A biztonsági szolgálat munkatársai hosszú órákon át tűrték türelmesen, ahogy a politikusok személyiségi jogokat sértve provokálják őket.

A képviselők egymást buzdították arra, hogy mutassák az őrök arcát a Facebookon. Közben a biztonsági szolgálat vezetője többször is udvariasan kérte őket, hogy ne akadályozzák a munkájukat.

A DK-s Varju László élő adásban mutatta az őt kivezetni próbáló biztonsági őröket, akiket gazembernek nevezett, miközben az őrök, szinte kérlelték, hogy álljon fel a földről.

Bűncselekményt követhettek el

„A Fidesz pribékjei – az MTVA székház kutyái” – Az eset után az épületet védő biztonsági szolgálat munkatársainak fényképét ilyen és ehhez hasonló kommentekkel rakták fel a közösségi oldalakra.

Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 műsorában hangsúlyozta: a közszereplőnek nem minősülő dolgozók arcát mutató képviselők bűncselekményt követhettek el. Mint mondta: az ellenzéki politikusok túlterjeszkedtek a jogaikon.

Lomnici Zoltán hozzátette: az ellenzéki képviselők azzal is bűncselekményt követhettek el, hogy megpróbáltak üzemi területeknek minősülő stúdiókba és szerkesztőségekbe betörni.

Drámai tudósításokat készítettek a képviselők

Az elmúlt napokban egyfajta csodafegyverként vetették be az ellenzéki képviselők az internetes élő közvetítést, igyekeztek minden mozdulatról beszámolni, ami az MTVA épületében történt velük. Drámai hangvételű tudósításokat lehetett látni. Most azonban többeknek már a videós közvetítésekben látható bakik, elszólások, hazugságok, vagy egy bekapcsolva felejtett kamera miatt kell magyarázkodniuk.

Az egyik felvételen az alábbi mondat hangzik el Bangóné Borbély Ildikó szájából: „Kapcsold már ki. ***** erős kép lenne, hogy lefekszünk a lépcső elé és tartóra rakjuk a kezünket. Csináljuk már meg.” Ezzel az ötlettel állt elő az MTVA székházában hétfőn a szocialista képviselő.

Politikustársai azonnal támogatták akcióját. Miután mindent előre megterveztek, a székházba bejutott képviselők lefeküdtek a földre, majd ott is maradtak, hosszas percekig, hátratett kézzel.

A videóban később már arról beszélt Bangóné Borbély Ildikó, hogy nem tudja ezek után, hogy fog a gyermekei szemébe nézni. Majd a jelenet végén a politikusok felálltak és egymás nyakába borultak, ölelgették egymást.

Többször is a földön lehetett látni a képviselőket

A nap folyamán többször is előfordult, hogy egy-egy képviselő – hosszabb-rövidebb ideig – a földön feküdt. Az LMP volt társelnöke, jelenleg független Hadházy Ákos például azután, hogy megpróbált bejutni egy lezárt területre.

Az eset előtt néhány másodperccel korábban a képviselő megpróbálta kikerülni az őröket, akik többször is felszólították, hogy hagyja el az épületet, de nem állt el szándékától.

Ekkor Hadházy Ákos úgy akart bemenni egy üzemi területre, hogy felmászott a lépcső korlátján. Az őrök a testi épségét óvva megpróbálták jobb belátásra bírni és többször is kérték, hogy másszon le. A politikus ezután ledobta magát a földre, majd hosszú percekig feküdt a folyosón, nem akart felkelni, Szél Bernadették eközben folyamatosan kiabáltak és videóztak.

Becsukódott ajtó miatt görnyedt padlóra Kunhalmi

Vitát váltott ki az interneten az a pillanat is, amikor az MSZP-s Kunhalmi Ágnes Szél Bernadettel együtt a folyosón kergette a munkába igyekvő MTVA-s dolgozókat.

Kunhalmi Ágnes látványosan a padlóra görnyedt a becsukódott ajtó előtt. Napközben azonban nem volt jele annak, hogy fájdalmai lennének, végül mégis fáslit kötött a nadrágjára.

Közben a DK-s Varju László többször is nekirontott a stúdió ajtaját őrző biztonságiaknak. Az egyik próbálkozás után az őrök megpróbálták kivezetni az épületből, ekkor ő is lefeküdt a földre. Ezután csaknem 45 percen át nem volt hajlandó megmozdulni, és ebből a pózból közvetítette az eseményeket.

A földről folyamatosan provokálta a biztonsági őröket. Sértő megjegyzéseket tett, fenyegetőzött, és végig az arcukba nyomta a mobiltelefonját, amelyen élő képet adott róluk.

Később párttársa, Vadai Ágnes sírva beszélt arról az épület előtt, hogy politikustársai a földön fekszenek odabent.

Demonstráló ellenzéki képviselők az MTVA-székháznál (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Manipulálni próbáltak a képviselők

A Híradónak nyilatkozó viselkedéselemző azt mondta: a felvételeken az látszik, hogy manipulálni próbálnak a képviselők. Horváth Zsófia szerint a politikusok az áldozat szerepét próbálták felvenni, és ezzel próbálják megtéveszteni a nézőiket.

Horváth Zsófia szerint amennyiben józan ésszel, nem egy elfogult szemüvegen keresztül, hanem tisztán nézzük a képeket, láthatjuk, hogy valami nincs rendben.

Az interneten is a legnagyobb visszhangot kiváltott videó az, amelyen Bangóné Borbély Ildikó azt beszéli meg Bősz Anettel, hogy feküdjenek le a földre.

Több portál is írt ezekről a jelenetekről. Az Origo.hu egyik cikkének ezt a címet adta: Teljes lelepleződés, így színészkedik Bangóné, amikor azt hiszi, nem veszi a kamera.

A 888.hu pedig úgy fogalmazott: Megrendezett jelenetek, hátratett kézzel padlón az ellenzék. Lokál – így fetrengett és színészkedett Hadházy az MTVA székházában. Origo: Az egész internet Kunhalmi Ágnes műesésén röhög.