„Gyújtsd fel a fát!” – Így törtek-zúztak a tüntetők

 

Ismét rendőrök sérültek meg az újabb agresszív tüntetés során a fővárosban. A szerda esti 9 egyenruhás után, csütörtök este további 5 rendőr szenvedett sérüléseket, miután a tüntetők dulakodni kezdtek velük és megdobálták őket. A két nap alatt összesen 17 főt vettek őrizetbe, 51 főt pedig előállítottak, köztük egy német és egy belga állampolgárt. Az előállítottak közül 11-en büntetett előéletűek. A tüntetések azután kezdődtek szerdán, hogy ellenzéki politikusok tiltakozásra szólítottak fel az önkéntes túlmunkáról szóló törvény miatt. A demonstrációk mindkét nap agresszióba fordultak. A randalírozók törtek-zúztak, megrongáltak több rendőrautót és betörték a parlament egyik ablakát is. Közben többször keresztényellenes jelszavakat skandáltak, fel akarták gyújtani a Kossuth téren álló karácsonyfát és a rendőröket is.

Repültek az üvegek, a petárdák és folyamatosan fekete füstbombákat is lehetett látni a Kossuth téren. Ezekkel dobálták meg csütörtökön a tüntetők a Parlament épületét védő rendőröket. Úgy tudni, az Országház egyik ablaka be is tört.

A tiltakozók a szerdai tüntetéshez hasonlóan ismét  farkasszemet néztek a rendőrökkel. Arra buzdították egymást, hogy feszüljenek a lépcsőn álló sorfalnak, és erőszakkal tolják a rendfenntartókat az Országház felé. A Mandineren is megjelent egy videó, ahol válogatott istenkáromlások hangzanak el.

Mások elkezdték rángatni a rendőröket, majd többen követték őket. Közben trágár szavak kíséretében buzdították egymást arra, hogy még nagyobb erővel feszüljenek a sorfalnak.

A rendőrök többször is könnygázzal szorították vissza az agresszív tüntetőket, akik már szerdán is rátámadtak a rendőrökre.

Be akartak törni a Parlamentbe

Többen is azt szorgalmazták, hogy törjenek be a Parlamentbe és „hozzák ki a koronát.”

A Kossuth téren álló karácsonyfát is többször célba vették. Az ATV felvételein hallatszik, hogy a karácsonyi dekoráció felé keresztényellenes felkiáltásokkal indulnak meg az emberek. Volt, aki azt kiabálta, hogy égessék el a betlehemi jelképeket is.

A Blikk információi szerint a karácsonyfát petárdákkal kezdték dobálni, hogy meggyulladjon. Majd valaki azt kiabálja, hogy egy petárda eltalált egy rendőrt, mire egy másik hang hozzáteszi: hogy égjen a rendőr is.

A karácsonyfa körül álló szánkókat sem kímélték, amelyeket a rászoruló gyerekek részére szánt a kormány. A tüntetők néhányat fel is gyújtottak. De égtek a közlekedési táblák, a növények, a padok és a kukák is. Amit elértek, egy kupacba raktak és felgyújtottak a demonstrálók.

Tüntetők a Parlament előtti Kossuth téren (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Átvonultak a fővároson

A tiltakozók csütörtök délután is átvonultak a fővároson. Meneteltek a Margit-hídon és a Lánchídon, a körúton elállták a villamos útját, majd a Kossuth tér felé vették az irányt. A résztvevők között ott volt több ellenzéki politikus is. A demonstrálók között többek között a Párbeszéd pártigazgatóját, a Jobbik elnökét és az MSZP országgyűlési képviselőjét is lehetett látni. A tüntetőket LMP-s politikusok is biztatták.

Az egyik füstgránátot a Momentum elnöke, Fekete-Győr András dobta be a rendőrök közé. Egy videofelvétel szerint pedig Donáth Anna alelnök is erre készült, közvetlenül a rendőrök előtt, akik ekkor könnygázt vetettek be és behúzták a rendőrsorfal mögé, majd előállították. Miután a rendőrök kiemelték a csoportból, Fekete-Győr Andrásék nekifeszültek a rendőrsorfalnak és lökdösődni kezdtek. A Momentum elnöke azt hangoztatta, hogy szerinte teljesen legális a füstbombázás.

„Az ellenzéki politikusok napok óta hergelik a tömeget”

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádióban arról beszélt, az ellenzéki politikusok egymásra licitálva próbálnak minél radikálisabbak lenni.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója pedig arról beszélt a Kossuth Rádióban, az ellenzéki politikusok napok óta hergelik a tömeget. Kovács István hozzátette, az Országgyűlés üléstermében történt erőszakos cselekmények és az utcai események között nyilvánvaló összefüggés van. A tüntetéssorozat pedig egy jól szervezett csoport irányított akciója.

A dulakodás hajnalig tartott

A randalírozók miatt a rendőrök most is testpáncélt és védősisakot vettek fel. Éjfél után elkezdték kiszorítani a tüntetőket a Kossuth térről, akik a Szalay utca felé indultak. A dulakodás hajnalig tartott. A rendőrök ismét több embert is igazoltattak és előállítottak a Nagykörútnál.

A szerda esti 9 egyenruhás után, csütörtök este további 5 rendőr szenvedett sérüléseket. A két nap alatt összesen 17 főt vettek őrizetbe, 51 főt pedig előállítottak, köztük egy német és egy belga állampolgárt. Az előállítottak közül 11-en büntetett előéletűek.

„A bevándorláspárti Soros-hálózat áll az elmúlt napok budapesti eseményei mögött” – mondta el Hidvéghi Balázs. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az erőszakos tüntetések szervezői, mint Gulyás Márton vagy Fekete-Győr András, nem tisztelik a közös értékeket, nem tisztelik a magyar embereket. Hidvéghi Balázs hozzátette, Magyarország elutasítja a provokációt.

A demonstrációkon békés tüntetők helyett jórészt Soros György szervezeteinek kitartottjai vettek részt – erről beszélt csütörtökön a miniszterelnökséget vezető miniszter is. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a gyülekezéshez való jog alkotmányos alapjog, de ez békésen és törvényes keretek között gyakorolható.