Valószínűleg nincs magyar érintettje a strasbourgi eseményeknek

 

A keddi, strasbourgi lövöldözésnek nincs magyar érintettje a Külgazdasági és Külügyminisztérium értesülései szerint – közölte Szijjártó Péter tárcavezető szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően. Kiemelte: az ügyeleti telefonszámra hívás nem érkezett, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget.

A miniszter ismertetése szerint biztonságban vannak a strasbourgi Európa Tanács melletti állandó magyar képviselet munkatársai, valamint az Európai Parlament plenáris ülésének magyar résztvevői is. Nem érkezett segítségkérés az Európa Tanács főtitkárságán és a szintén Strasbourgban működő Emberi Jogok Európai Bíróságán dolgozó magyaroktól sem.

Budapest, 2018. december 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az előző napon este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözésről 2018. december 12-én. MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján közölte, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Egy Magyarországról érkezett, 40 fős egyetemi látogatócsoportból 9-en nem tudtak a szállásukra időben visszatérni a biztonsági intézkedések miatt, ők rendőri utasításra órákat töltöttek egy lépcsőházban. Az éjszaka folyamán strasbourgi képviselet végig kapcsolatban volt a csoportot vezető egyetemi tanárral, aki hajnalban azt mondta, hogy mind a kilencen épségben visszaértek a szállásukra.

Bármilyen magyar érintettség esetén a francia hatóságok azonnal értesítik a párizsi magyar nagykövetséget – közölte Szijjártó Péter. A külügyminiszter együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

Magyarország biztonságát a kormány minden eszközzel megvédi, de az uniós intézményeknek is meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket, hogy Európa, az európai emberek visszakapják a biztonságukat. Jó lenne, ha egyszer egy olyan adventi időszakot élhetnénk meg, amikor nem kell Európában karácsonyi vásárokat bezárni különféle támadások miatt – jelentette ki Szijjártó Péter.