Tovább tart a vita a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról

 

A munka törvénykönyvének módosítása a kezdetektől fogva a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szól, tehát csak az dolgozhat többet, aki ebbe beleegyezik. Az ellenzék viszont kitart amellett, hogy a javaslat jelentősen rontja a dolgozók helyzetét. A Fidesz szerint ez hisztériakeltés.

Csaknem 3000 módosító indítványt nyújtottak be az ellenzéki pártok a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslathoz. Bevallottan azért, hogy akadályozzák a törvény elfogadását.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága azonban azt állapította meg, hogy a javaslatok sem önmagukban, sem együttesen nem alkalmasak a tárgyalásra, ezért azt javasolta, hogy a plenáris ülésen egyetlen döntéssel szavazzanak. A többség elutasította az ellenzéki módosító indítványokat, ezért a baloldali pártok és a Jobbik képviselői is kivonultak a teremből.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a baloldali ellenzéki obstrukciót azok a szocialisták és DK-sok kezdeményezték, akik kormányzásuk idején, Gyurcsány Ferenccel az élen, egymillió embert tettek munkanélkülivé, és kétszeresen adóztatták a dolgozókat. Kocsis Máté azt is kijelentette, hogy a baloldal kormányzása idején sokkal fontosabb volt a bankoknak mindenféle kedvezményeket adni, mintsem a munkásoknak segíteni.

Több helyen demonstráltak

Autóikkal állták el az 1-es számú főút egyik sávját a szakszervezetek tagjai Győr közelében. A demonstráció két órán át tartott. A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat ellen tiltakoztak. Pécs határában is félpályás útlezárással tiltakoztak a szakszervezetek.

A munkaidő-beosztásról szóló javaslatcsomagot a hónap elején terjesztette be a Fidesz. Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője akkor arról beszélt, hogy a munkaidővel kapcsolatos változtatásokhoz a munkavállaló beleegyezésére lenne szükség.

Az Országgyűlésben hétfőn is téma volt a munka törvénykönyvének módosítása. Az ellenzéki frakciók éppen ezért több mint 2900 módosító javaslatot nyújtottak be.

Így reagált az ellenzék

Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke a parlament ülése előtt arról beszélt, azt szeretnék, hogy egyenként szavazzanak a több ezer indítványukról. „Ezen a héten minden olyan eszközt meg fogunk ragadni, amellyel megakadályozzuk vagy kísérletet teszünk arra, hogy megakadályozzuk ennek a törvénynek az elfogadását” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

A DK szerint amíg nem vizsgálják meg, hogy szabályos volt-e a törvénymódosítás általános vitájának lezárása, nem lehet róla szavazni. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerint „ha így fogadja el a parlament a törvényt, akkor ez egy érvénytelen, hazug, csaló törvény lesz, egy kamutörvény”.

Az LMP társelnöke összefogást sürgetett. Keresztes Lóránt azt mondta, „arra biztat mindenkit, szakszervezeteket, érdekképviseleteket és valamennyi ellenzéki pártot, hogy ebben az ügyben legyen egy valódi nemzeti egység”.

A Jobbik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, csak az árulók szavazzák majd meg a javaslatot. Pintér Tamás szerint „aki a szerdai napon igennel szavaz, az elárulja a népét”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, ha életbe lép a változtatás, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Kocsis Máté „kutyakomédiának” nevezte az akciót

Az ellenzéki képviselők végül hangos sípolással és bekiabálásokkal fogadták, amikor – az igazságügyi bizottság határozata értelmében – a több ezer módosító indítványukról egy szavazással döntöttek a képviselők. A Fidesz frakcióvezetője „kutyakomédiának” nevezte az ellenzék akcióját.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, a munka törvénykönyvének módosítása azt szolgálja, hogy aki többet akar dolgozni és keresni, az megtehesse. Dömötör Csaba is emlékeztetett rá, hogy a most tiltakozó baloldal a kormányzása idején többek között elvett egyhavi bért és megduplázta a munkanélküliséget.