Jobbik: jogtechnikai oka van, hogy Szávay még nem nyújtotta be a lemondását

 

A Jobbik frakciójának szóvivője jogtechnikai kérdésnek nevezte, hogy hét eleji bejelentése dacára képviselőtársa, Szávay István még nem nyújtotta be lemondását parlamenti mandátumáról.

Szilágyi György pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy ne legyen üres mandátum, ezért keresik, hogy kiveszi majd át Szávay István helyét. Jelezte: Szávay frakcióvezető-helyettesi posztjára Brenner Kolomant, jegyzői helyére Lukács László Györgyöt választotta a képviselőcsoport.

Szávay István hétfőn jelentette be a Facebook-oldalán, hogy lemond országgyűlési képviselői mandátumáról.

A Hír TV közölt egy videoriportot arról, hogy a képviselő a párt egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította: az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy nácibűz van.

A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt. Az ellenzéki politikus az ügy miatt lemondott országgyűlési jegyzői és a Jobbikban betöltött frakcióvezető-helyettesi tisztségéről.

Hétfői bejegyzésében Szávay István azt közölte: a parlamenti megbízatásairól lemondással “arányos felelősséget” vállalt mindazért, “ami egy fél évvel ezelőtti, titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzott”.