Tovább zuhan a Jobbik népszerűsége

 

Csökkenő tagság, kevesebb szavazó – több ezer szimpatizánst veszített el a Jobbik az áprilisi választások óta – derült ki a Publicus Intézet legfrissebb kutatásából. A radikális párttól a kutatás szerint bázisának harmada távolodott el.

Az egykori radikális párt úgy tűnik, együtt menetel az LMP-vel. Az országgyűlési választásokon a párt 7 százalékot ért el, a friss mérések szerint ma már a parlamentbe sem jutna be. Az ellenzék helyzetét a felmérések többsége hasonlóan láttatja.

Mind az LMP-ről, mind pedig a Jobbikról elmondható, hogy már egyik párt sem az a párt, amely volt még április 8-án – közölte Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. Mint mondta, mindkét párt esetében eltűnt az akkori pártvezető, és ők már csak kívülről próbálnak hatást gyakorolni a politikai mezőre.

Utódlási harc

Felidézte, Vona Gábor, a Jobbik korábbi pártelnöke még a választások napján lemondott, miután kiderült az eredmény. Tartotta a szavát, mivel még a választások előtt megígérte lemondását, amennyiben pártja nem éri el az általa kívánt százalékot.

Úgy véli, egy utódlási harc alakult ki mindkét pártban, amely a lemorzsolódáshoz és párszakadáshoz vezetett. Hozzátette, ez a folyamat sokkal jobban látszik a Jobbikban, ott valóban megtörtént a pártszakadás, egy új párt jött létre, a Mi Hazánk Mozgalom formációja.

Boros Bánk Levente szerint a Jobbik jelentősen vesztett a népszerűségéből. Az is nyilvánvaló, hogy a párt képtelen volt egy olyan karizmatikus elnököt a párt élére helyezni, mint amilyen Vona Gábor volt. Ugyanakkor felveti a kérdést, hogy mennyire lehet egyáltalán Sneider Tamást Vona utódjának nevezni.

A Jobbik nem tudja, mit akar

Szerinte a Jobbik nemcsak identitásválsággal küzd, de a párt nem tudja igazán eldönteni azt sem, hogy ki is vezeti valójában. Megjegyezte, többen a pártigazgatóra mutogatnak, hogy a háttérből ő próbálja irányítani a pártot. Az sem tisztázódott, hogy a Jobbik mit akar, és milyen álláspontot képvisel – fűzte hozzá Boros Bánk Levente a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A Jobbik saját bevallása szerint folytatja a néppártosodást, de mégsem tudja, hogy mit kellene tenni, és nincs összhangban saját retorikájával – fűzte hozzá.

Véleménye szerint az ellenzék továbbra is fragmentálódik. Nagyon széles a paletta, a Kétfarkú Kutya Párttól egészen az MSZP-ig. Megemlítette a Momentumot, amely szerinte az utóbbi időben egyre hangosabban nyilvánítja ki a véleményét, és nagyon sokat vár a közelgő EP-választásoktól is.

Egy kormányt nem támogató választó talán könnyen tud választani a sok ellenzéki párt között, ugyanakkor Boros Bánk Levente szerint általában olyan pártot választanak az emberek, amely erőt mutat fel, hiteles és kormányalakításra képes. A közelgő EP-választások kapcsán pedig megjegyezte, míg a kormánypártoknak politikai előnyük van, addig sok ellenzéki párt esetében folytatódhat a lejtmenet.