Újabb vita kezdődött az MSZP és a Párbeszéd között

 

Bár még el sem kezdődött az európai parlamenti választás kampánya, az ellenzéki pártok között kiújulni látszik a vita az önálló vagy közös indulásról. Bár a hétvégén az MSZP és a Párbeszéd azt közölte, hogy ők közös listát indítanak, a szocialisták elnöke hétfőn indulatos bejegyzésben kifogásolta Karácsony Gergelyék feltételeit.

„Ez most ugye félreértés? Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket?” – ezeket a kérdéseket tette fel közösségi oldalán a szocialisták volt elnöke. Mesterházy Attila szerint míg a Párbeszéd társelnöke 48 órával ezelőtt semmilyen feltételről nem beszélt, most ultimátumot adott az MSZP-nek azzal, hogy csak a zuglói polgármesteri székért cserébe támogatja a közös listát.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, Karácsony Gergely követeli a leghangosabban az előválasztást Budapesten, „kivéve ha a saját polgármesteri székéről van szó, mert akkor azt neki előre garantálni kell”.

Az MSZP és a Párbeszéd hétvégén döntött arról, hogy közös listával indulnak a májusi európai parlamenti választáson. Karácsony Gergely arról beszélt, hogy pártja szövetségépítési törekvései jól haladnak. Másnap, a Párbeszéd tisztújító taggyűlésén is ugyanezt hangoztatta Karácsony Gergely. A másik frissen megválasztott társelnök, Szabó Tímea ugyanakkor jelezte, a szövetségeseknek támogatniuk kell, hogy az önkormányzati választáson Karácsony Gergely legyen a zuglói polgármesterjelölt.

Az MSZP alelnöke hétfőn nem akart reagálni az állítólagos ultimátumra, csak annyit mondott, most magára az EP-választásra kell koncentrálni.

A liberális Bősz Anett szerint ezt az ügyet az MSZP-nek és a Párbeszédnek kell rendeznie, az esetleges együttműködésre vonatkozó kérdésre pedig csak annyit válaszolt, a következő hetekben dől el, hogy önállóan indulnak-e az EP-választáson.

Mesterházy Attila a közösségi oldalán azt is sérelmezte, hogy utólag, a médián keresztül szabott feltételeket szövetségük. Ráadásul – mint fogalmazott – „az a párt, amelynek a szocialisták nélkül nem lenne frakciója, támogatottsága pedig elmarad a Kétfarkú Kutyapártétól, a Momentumétól, a DK-ról nem is beszélve.” A szocialista politikus sorait ironikusan azzal zárta, ilyen „őszinte és erős együttműködő partnerrel a hátunk mögött a Fidesz halálra van ítélve az uniós és az önkormányzati választásokon is.”