A tandíjmentes felsőoktatásért demonstráltak

 

A tandíjmentes felsőoktatásért demonstrált a Lehet Más a Politika (LMP) ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő (LMJ) a fővárosban kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján.

A tüntetők a Szent Gellért téren gyülekeztek, ahonnan fáklyákkal vonultak át a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épülete elé.

Ott Puzsér Róbert publicista, aki függetlenként pályázik a főpolgármesteri posztra, azt mondta, az egyetlen megoldás a jelenleg tapasztalható válságra, “ha végre megszervezi magát a centrum”, amely nem kér a neoliberalizmusból és a neofeudalizmusból, a sérelmi politikából és a polgárháborúból.

Puzsér Róbert (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A centrum készen áll arra, hogy akár antikommunistává, akár antifasisztává váljon és levonja a 20. század tanulságait, miközben “nem idézi meg hatalmi célzattal az ősök szellemeit” – jelentette ki Puzsér Róbert.

A centrum számára 1956 szelleme a nyugatos szabadságot követeli meg, és nem a keleties despotizmust – tette hozzá.

Azt mondta: “tegnap még az úgynevezett polgári párt védelmezte a tandíjmentességet, ma már tandíjat hajtana be, de mindkettőt szabadságharcos külsőségek közepette.”

Úgy vélekedett, hogy a tandíjmentesség “nem ingyenebéd”, hanem befektetés a jövőbe, a szociális mobilitásba, a társadalmi békébe.

Az egyetemi autonómiát máris felszámolták, egyre kevesebb diák tanulhat, a tudás egyre korszerűtlenebb – hangoztatta Puzsér Róbert.

Pitz Dániel, az LMJ elnöke hangsúlyozta: az egyetemek és főiskolák hallgatói mindig is fontos szerepet játszottak a magyar történelem alakításában, mert bátran vállalták véleményüket és kiálltak igazukért.

Hozzátette: nem fogják engedni a kormánynak, hogy hatalmi vágyai miatt a felsőoktatásból is hasznot húzzon, cserben hagyva sok ezer tanulni vágyó tehetséget, akik tudásukkal a hazát szolgálnák.
A Szent Gellért téren jelen volt mások mellett Demeter Márta, az LMP társelnöke és Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A tüntetésen néhány százan vettek részt.