Az MSZP népszavazást kezdeményez

 

Az MSZP népszavazást kezdeményez a miniszterek, államtitkárok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről – Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy pártja elnöksége nemzetpolitikai stratégiát fogadott el, amely szerint a nemzetpolitikát az Európai Unión belül kell képviselni.

Tóth Bertalan a népszavazással összefüggésben hangsúlyozta, hogy a kezdeményezést szimbolikusnak tartják, szerintük az a magyar egészségügy állapotára akarja felhívni a figyelmet. Arra a tarthatatlan helyzetre mutatnak rá – folytatta –, hogy míg a kormánytagok kiemelt egészségügyi ellátást kapnak, addig több tízezren várnak műtétre, tíz órákat kell várni a sürgősségi osztályokon.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke a nemzetpolitikáról szólva azt mondta, a trianoni trauma feloldását, a nemzetegyesítést csak egy erős, belső határok nélküli Európa, az autonómia tiszteletben tartása és nem az EU-val történő konfrontáció szolgálja.

Fidesz: Kormányon a szocialisták kétszer annyit költöttek VIP ellátásra

A szocialisták kormányzásuk alatt a mostani dupláját költötték az állami vezetők egészségügyi ellátására – közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel. A párt arra reagált, hogy Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője bejelentette, népszavazást kezdeményeznek a miniszterek, államtitkárok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről.

A Fidesz közleményében emlékeztetett rá: az állami vezetői juttatásokat – ahogy a szocialisták kormányzása alatt – most is jogszabály rögzíti.  Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt a mostani dupláját költötték az állami vezetők egészségügyi ellátására – tették hozzá.

Megjegyezték: most azok a szocialisták beszélnek, akik kormányzásuk alatt a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetéséről, valamint a kórházak bezárásáról bezzeg nem kérdezték meg az embereket. Hozzátették: miközben a szocialisták a saját zsebüket tömték, az egészségügytől és az egészségügyi dolgozóktól mindig csak elvettek.

A Fidesz 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket, fejleszti a kórházakat és béremelést ad az egészségügyi dolgozóknak – jegyezte meg a nagyobbik kormánypárt.