Kövér László fogadta a török elnököt

 

Kövér László házelnök fogadta hétfőn a hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Recep Tayyip Erdogan török államfőt. Az Országházban folytatott megbeszélésen Kövér László azt mondta: Magyarország stratégiai partnerként tekint Törökországra.

Kiemelte továbbá, hogy az eurázsiai ország politikai és gazdasági stabilitása nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára fontos. A házelnök a két ország közötti politikai kapcsolatokat kiválónak értékelte, és kifejezte az elkötelezettséget az együttműködés további elmélyítéséért.

Kövér László kitűnőnek és sokrétűnek nevezte a két ország törvényhozásai közötti hosszú múltra visszatekintő kapcsolatokat is, külön kiemelve: 2010 óta – elnöki, alelnöki, bizottsági és képviselői szinten – több mint 50 találkozót tartottak. Ezt a kapcsolatot tovább erősíti majd a két ország parlamenti baráti tagozatainak jövőbeli együttműködése – tette hozzá.

A közlemény szerint a török államfő a politikai kapcsolatok tovább építése mellett a gazdasági kapcsolatok erősítését is szorgalmazta, kijelentve: egymás országaiban való befektetésre ösztönözi mind a magyar, mind a török üzletembereket. A felek fontosnak nevezték a széleskörű kulturális és oktatási együttműködést is – olvasható a közleményben.