Letették a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjának alapkövét

 

Az alapkőletételi ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány a karitatív tanáccsal közösen elhatározta, az egész országot lefedő hálózatot építenek ki, hogy akár bel-, akár külföldön van katasztrófahelyzet, hatékonyan tudjanak segíteni.

A projektre több más fejlesztés mellett mintegy 638 millió forintot nyertek el európai uniós pályázaton. Erre a célra az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) 4,5 milliárd forintot fordítanak, s ennek részeként jön létre a logisztikai bázis.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy a karitatív területen három fontos változtatást kellett megtenniük 2010 óta. Egyrészt az adományokat terhelő áfát megszüntették, másrészt a visszaélések megszüntetése érdekében külön bankszámlaszámokat és telefonon hívható segélyszámokat hoztak létre, végül pedig a karitatív tanácsot alkotó hat tagszervezet és három külsős szervezet együttműködése révén ma már összehangoltan tudnak segíteni az egész országban.

Tessely Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő közölte, hogy a Baptista Szeretetszolgálat az új pákozdi létesítményre 354 millió forintot fordít, míg az elnyert forrás további részéből Békésben, Miskolcon, Mátészalkán és Bükkszentmártonban szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi létesítmények fejlesztését valósítja meg.

A képviselő beszélt arról is, hogy az 1700 négyzetméteres raktárépület mellett adománygyűjtő pont, illetve munkatársak, önkéntesek képzését szolgáló oktatási központ is létesül. Összességében a központban 8-10, míg a raktárban 3-4 munkavállaló fog dolgozni.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára felemelőnek nevezte azt, amit a szeretetszolgálat munkatársai végeznek hazánkban és szerte a világon. Jelezte, hogy naponta 15 ezer rászoruló nappali ellátását végzik, évente több tonna élelmiszert osztanak szét Magyarországon, de jelen vannak Kárpátalján, Csángóföldön, Dél-Amerikában és a cunami sújtotta térségekben is.

Az államtitkár kiemelte, hogy a mára az egyik legnagyobb magyar segélyszervezetté nőtt Baptista Szeretetszolgálat esetében a segélyezés milliárdokban mérhető évente. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke azt mondta, hogy az 1996-os alapításkor még nem gondolták, hogy ebből a kevésből sok lesz, és a szeretetszolgálat világmisszióvá válik. A lehetetlen lehetségessé vált – fogalmazott hozzátéve: eddigi tevékenységüket még hatékonyabban tudják majd végezni, ha egy év múlva elkészül a logisztikai központ.