Az MSZP szerint válságtervre van szükség a kivándorlás miatt

 

Molnár Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kivándorlás elérte azt a nagyságrendet, amely alapján egyértelműen nemzeti válsághelyzet van, és ezért nemzeti válságtervre van szükség.

Most már nem százezrekről van szó, hanem egy, a napokban napvilágot látott kutatás szerint 1-1,5 millió azoknak a száma, akik döntően fiatalként másik országban kívánnak élni és dolgozni – mondta Molnár Zsolt, hozzátéve: alapvetően diplomás, frissen végzett fiatalokról van szó, akik családalapítás előtt állnak.

Kijelentette: ez a demográfiai, társadalombiztosítási és nyugdíjproblémákon túl azért is gond, mert egész szektorok, ágazatok maradnak munkaerő nélkül. Példaként említette az egészségügyet, a vendéglátást, azt építőipart. Szerinte a munkaerőhiány már a nemzetgazdaságot veszélyezteti.

Hozzátette: a kormány ezt álproblémának tartja, ami felháborító. Felszólítják a kormányt, hogy vegye komolyan ezt a kérdést, a helyzet cselekvési programot igényel – hangoztatta, és parlamenti vitát sürgetve az ügyről azt mondta: stratégiára van szükség, illetve olyan kutatásokra, amelyek a jelenséget feltárják.

Molnár Zsolt közölte, bízik benne, hogy a kormány nem egy kivándorlást segítő kormány, amely szinte örül annak, hogy azon honfitársaink, akik nem szimpatizálnak a kabinettel, elhagyják az országot. Új motívumként ugyanis megjelentek a politikai okok is, a szabadság levegőjét hiányolják a fiatalok – vélekedett.

Az MSZP-s képviselő szerint jelenleg sem Orbán Viktor kormányfő, sem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem érzi magát felelősnek a témában.  Megoldási lehetőségként felvetette az otthonteremtési rendszer átgondolását, a bérek rendezését, az oktatás területén az első diploma, nyelvtudás, nyelvvizsga megszerzésének támogatását, a kisvállalkozások segítését, a munkavállalói jogok tisztázását.

Molnár Zsolt kérdésre azt mondta, a bevándorlási különadót eltúlzott reakciónak érzik. Közölte: két választás előtt állnak, egy EP- és egy önkormányzati előtt, s a kormánynak az a célja, hogy a csak a bevándorlás és az azzal összefüggő kérdésekről szóljon a magyar politika. Az elmúlt két évben azonban nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás vált a fő problémává – értékelt.

További felvetésre a Pesti Srácok portálon megjelent – az MSZP elnökének tulajdonított, ingatlaneladásokról szóló – „állevélről” közölte: a hatóságok feladata kideríteni, hogy ki és mit hamisított, ilyen tartalmú levél sem Tóth Bertalan, sem más szocialista vezető tollából nem született. Tagadta, hogy tervezik a székház eladását.