Potápi: Minden magyar fontos

 

A magyar kormány számára minden magyar fontos, éljen akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megrendezett Magyarok Országos Gyűlésén vasárnap.

„Senkiről nem mondunk le”

Potápi Árpád János kiemelte: a 15 milliós magyarságból 10 millióan élnek Magyarországon, nagyjából 2-3 millióan a Kárpát-medence egyéb országaiban, és hozzávetőlegesen 2,5 millióan a diaszpórában. „Senkiről sem mondunk le, és mindenkire számítunk” – hangoztatta. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a nemzetpolitikai intézkedéseknek köszönhetően egyre többen vállalják a magyarságukat és csatlakoznak a magyar nemzethez.

Fontosnak nevezte, hogy „megőrizzük és ápoljuk hagyományainkat, hogy büszkék legyünk származásunkra, magyarságunkra, és őseinkre. Ugyanakkor felelősségünk, hogy mindazt, amit megőriztünk, gyermekeinknek és unokáinknak is továbbadjuk” – fogalmazott. Kiemelte, hogy az elmúlt években sikerült megteremteni a magyar nemzet közjogi egységét, amit a nemzetpolitika új korszaka, a nemzetépítésé követ.

Gyalogosok bemutatója a Magyarok Országos Gyűlésén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2018. augusztus 18-án. A rendezvényen háromszáz lovas, ezer gyalogos hagyományőrző jelenítette meg a magyar történelem legfontosabb mozzanatait. MTI Fotó: Mészáros János

„Együtt közösen elérhetjük, hogy a 21. század a gyarapodásnak, a nemzeti büszkeségnek, a nemzet megerősödésének évszázada legyen” – tette hozzá.

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a kapcsán az államtitkár felhívta a figyelmet: „nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország mind a múltban, mind a jelenben egy többnemzetiségű ország”. Minden siker, amelyet az ország az elmúlt ezerszáz évben elért, az itt élő nemzetiségeknek is köszönhető, éppen ezért a magyar kormány mindig is minden segítséget megad nekik ahhoz, hogy kultúrájukat, őseik hagyományait és nyelvüket tovább tudják adni a későbbi nemzedékeknek – jelentette ki.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: bárhol is élnek magyarok a nagyvilágban, számunkra augusztus 20-a, a magyar állam születésének napja, március 15-e és október 23-a mind olyan ünnep, amely alkalmat ad a nemzeti összefogás megerősítésére. Augusztus 20-át kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hiszen mint mondta, „nemcsak állami és nemzeti ünnep, hanem a magyar folklórban gyökeredzik, amelyhez erősen kötődik a magyarság. Talán az egyetlen olyan nemzeti ünnepünk, amelyet tömegek ünnepelnek” – fogalmazott.

Organikus közösségbe kell tömörülni

Vukics Ferenc, a Magyarok Országos Gyűlésének főszervezője elmondta, a hatodik alkalommal megszervezett találkozóra mintegy 1200 önkéntes „építette fel a rendezvényt”, megvalósításban pedig 841 szervezet képviseltette magát. Hangsúlyozta, hogy a magyaroknak alulról jövő, organikus közösségekbe kell tömörülniük, szerveződniük. Meg kell mutatni a világnak, hogy az itt lévő civil társadalom szereti Magyarországot, a magyar nyelvet és kultúrát, a magyar nemzetet – tette hozzá.

Az augusztus 17. és 19. között megszervezett 6. Magyarok Országos Gyűlés fő témái között a nemzetgyarapodás, a magyar családok és a V4 civil közösségi együttműködése szerepelt.