Orbán: Az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva

 

Brüsszel hiába indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a testület mandátuma jövő májusban lejár – hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök úgy fogalmazott: nincs jelentősége a mostani döntésének, az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag és az alkotmánymódosítás miatt. Orbán Viktor kijelentette: a bizottság napjai meg vannak számlálva, jövőre nem csak az Európai Parlament, hanem az Európai Bizottság mandátuma is megszűnik.

A kormányfő szerint ezért nem kell jelentőséget tulajdonítani az Európai Bizottság ilyen jellegű döntéseinek, a bizottság kifutott az időből.

Hatezer eurót ér egy migráns Brüsszelben

A Financial Times értesülései szerint az Európai Bizottság hatezer eurót fizetne a Földközi-tengeren hánykolódó hajókon lévő minden egyes migráns befogadásáért az őket átvevő tagországoknak, hogy ezáltal enyhítse a nyomást a lap által bevándorlásellenesnek nevezett új olasz kormányon.

Orbán Viktor szerint ez veszélyes gondolkodásmód, elvi kérdést érint az ügy, azzal kapcsolatban, mire fordítják az uniós állampolgárok pénzét.

Olyan Európai Bizottságra van szükség, amely nem azokat bünteti meg, akik meg akarják védeni a határaikat, hanem azokat, akik támogatják a bevándorlást – vélekedett a kormányfő, majd úgy folytatta: új bizottság kell, új szemlélet, új megközelítés.

Magyarország kilép a migrációs csomag elfogadási folyamatából

Magyarország után Ausztrália is bejelentette, hogy nem fogja aláírni az ENSZ migrációs folyamatáról szóló egyezményt. Orbán Viktor elmondta: nem lehet felelőtlen nyilatkozatokat, illetve olyan dokumentumot elfogadni az ENSZ-ben, ami ellentétes a tagállamok érdekeivel.

Olyan dokumentumot akar elfogadni az ENSZ, ami később zsinórmértékéül szolgálhat a népvándorlási folyamatoknak – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor megjegyezte: az ENSZ-ben azok az országok vannak többségben, amelyeknek érdekében áll a migráció, vagyis amelyek kibocsátó országok. Az Egyesült Államok volt az első, amely kilépett ebből a folyamatból, az amerikaiakat követte Magyarország, majd Ausztrália. A miniszterelnök szerint lesz még néhány olyan ország, amely nem fogja aláírni az egyezményt.

Alapítványokon keresztül szólnak bele más országok belügyeibe

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója mozgalmáról szólva, amelynek célja Soros György és az általa támogatott szervezetek tevékenységének ellensúlyozása, Orbán Viktor azt mondta: sok sikert kíván az amerikai konzervatív eszmék terjesztéséhez, mert eddig csak a liberális volt hallható.

Hozzátette: nem emlékszik az elmúlt 30 évben olyan évre, amikor az Egyesült Államok ne avatkozott volna be a magyarországi vitákba, leggyakrabban alapítványokon keresztül szólnak bele más országok belügyeibe. Ezt a tevékenységet a modern világ olyan tulajdonságának nevezte, amellyel szemben nehéz védekezni.

Mint mondta, Magyarország úgy védekezik, hogy átláthatóságot kér. A miniszterelnök kijelentette: 67 „álcivil” szervezetet finanszíroznak a Soros-alapítványok, a magyar választóknak pedig szerinte tudniuk kell, hogy kiket finanszíroz Soros György vagy éppen Brüsszel azért, hogy beleszóljanak a belügyekbe.

Magyarország a világ egyik legstabilabb országa 

Diplomáciai rekordhónapon van túl Orbán Viktor miniszterelnök, aki az elmúlt hetekben találkozott a világ legfontosabb vezetőivel – erről beszélt korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A világ egyik legstabilabb országának nevezte politikai szempontból Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő rámutatott: nincs egyetlen olyan ország sem, ahol egy kormány háromszor egymás után tudott volna kétharmados többséggel nyerni. A politikai stabilitás előnyét pedig be lehet váltani, világossá lehet tenni a világban, hogy a magyar kormány politikája kiszámítható – indokolta az elmúlt hetek „diplomáciai nagyüzemét”, azt, hogy számos ország vezetőjével tárgyalt.

Sikeresnek nevezte az elmúlt heteket és kijelentette: mindez az országot erősebbé teszi és a gazdaságra is jó hatással van. Kijelentette: a befektetők is tudhatják, hogy a politika felől nem terheli kockázat vállalkozásaikat.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban leszögezte: amíg kereszténydemokrata kormánya van az országnak, a nyugdíjak vásárlóértéke megmarad. Emlékeztetett: az időseknek apránként szinte teljes egészében visszaadták azt az összeget, amelyet a szocialista kormányok vettek el tőlük.

Orbán Viktor stabilnak nevezte a magyar gazdaságot és azt a modellt, amelyet 2010 után épített ki a kabinet. Jelezte azonban, hogy a világgazdaságban feltűntek már a sötét felhők, bár senki nem mondja ki, hogy válság közelít. Mindezek miatt a jövő évi büdzsét bizakodónak ítélte, de egy olyan költségvetésnek is, amely a megemelt tartalékkal megvédi az országot a világgazdaság esetleges kedvezőtlen változásaitól.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy szombat délelőtt előadást tart a Tusnádfürdői Nyári Szabadegyetemen, hétfőn azonban megkezdi szabadságát. Felidézve az elmúlt év eseményeit, úgy fogalmazott: „az erőim végén vagyok, rám fér, hogy feltöltsem az akkumulátorokat”. Szavait úgy zárta, hogy a munkát augusztus végén, szeptember elején kezdik újra.