Az EB működése nem tükrözi az EU-s kormányok véleményét

 

Elfogadhatatlannak, támadásnak minősítette az EB részéről a Stop Soros törvénycsomag miatt hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárást Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos Kormányinfón azt is megjegyezte: a bizottság működése nem tükrözi az EU-s kormányok véleményét.

„A biztonságos növekedés költségvetése” a jövő évi

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó elején közölte: a magyar kormány együtt érez a görögországi futótűz áldozataival, hozzátartozóikkal, a Belügyminisztérium, illetve a katasztrófavédelem pedig vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miben tud segítséget nyújtani a katasztrófa megfékezésében a görög kormánynak. A miniszter kifejezte abbéli reményét is, hogy az erdőtüzet minél hamarabb sikerül európai összefogással megállítani.

A kormányüléseken történtekről beszámolva elmondta: az ország vezetésének célja, hogy a biztos növekedés – mint a hosszú távú siker titka – folytatódjon. Cél az is, hogy a visegrádi régió kétszer úgy tudjon növekedni, mint az európai régió átlagos növekedése. Közel vagyunk ehhez és a jövő évi költségvetés – amely a biztonságos növekedés költségvetése – ezt szolgálja – emelte ki.

Gulyás Gergely hozzátette: a magyar költségvetés stabil, azonban „a nemzetközi környezetben látunk kockázatokat”, ilyen az eurozóna általános eladósodottsága, az Egyesült Államokkal kialakult, élesedő kereskedelmi háború, illetve az Ukrajnában zajló háború.

Budapest, 2018. június 14. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. június 14-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI Fotó: Mónus Márton

A költségvetés mindezek miatt minden eddiginél magasabb, több mint 360 milliárdos tartalékot tartalmaz – fűzte hozzá, kiemelve: ehhez csak akkor nyúl hozzá a kormány jövőre, ha biztosítva látja a költségvetési egyensúlyt. Leszögezte: remélhetőleg más célokra lehet majd ezt az összeget fordítani.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy jövőre 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó és nő a kétgyermekes családok adókedvezménye.

Növekedni fog a jövőben családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összege az ötezer főnél kisebb településeken, a kormány ott a használt ingatlanok esetében is jelentős növelést tervez – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Népszerűsítenék a falusi létformát

Hangsúlyozta: a kabinet célja, hogy a falusi létforma népszerűvé váljon, és ne járjon az életszínvonal csökkenésével az, ha valaki vidékre költözik. Az épülő házak esetében kedvezmény jár majd a tájegységbe illeszkedő építkezések után – sorolta a várható változásokat, hozzátéve: még ebben a parlamenti ciklusban program indul a kultúra fejlesztésére, játszóterek, sportpályák kialakítására.

Leszögezte, „ha minden jól alakul”, a költségvetési tartalék jelentős része a Magyar falvak programra fordítható jövőre.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. július 24-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Szoros és jó nemzetközi kapcsolatok

Szoros szövetségre törekszünk mindenkori német kormánnyal – szögezte le a miniszter Orbán Viktor közemúltbéli, németországi hivatalos látogatására utalva, egyúttal kiemelte az erős magyar-izraeli kapcsolatokat is.

Fontos partner Magyarország számára Németország – mondta a miniszter –, legfontosabb gazdasági szövetségesünk, „ezért is fontos, hogy politikai szinten is kiegyensúlyozott legyen a kapcsolat”. Sok kérdésben, elsősorban a migráció ügyében vannak nézetbeli különbségek, de jó szövetségesi együttműködésre törekszünk – fűzte hozzá Gulyás Gergely. Ez a szándék szerinte Németország részéről is megvan, „az egyet nem értés színtereiről most az egyetértés színtereire kell a kapcsolatokat áthelyezni”.

Németországnak stratégiai érdeke a Közép-Európával való jó együttműködés, ez jelenti a  V4-ekkel való jó kapcsolatot, illetve egy bajor–osztrák–magyar megerősített együttműködést is, „aminek számos jelét lehet majd a következő hónapokban látni”.

A miniszterelnök néhány nappal ezelőtt Tel Avivban tett látogatására utalva a miniszter leszögezte: az elmúlt 30 évben „soha olyan jó nem volt” az államközi kapcsolat Izrael és Magyarország között, mint most.  Izrael számára is egyértelmű, hogy a migráció új kihívást jelent Európa számára és az európai zsidó közösségek számára is – folytatta a miniszter –, a migráció pedig „gyakorlatilag a modernkori antiszemitizmus gyökere, éppen ezért az ez elleni küzdelem akkor a leghatásosabb, ha a migrációval szemben foglalunk állást”.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Az EB működése nem tükrözi az EU-t alkotó kormányok véleményét”

Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak és támadásnak minősítette az Európai Bizottság részéről a „Stop Soros” törvénycsomag miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: „Brüsszel magatartásában továbbra is azt látjuk, hogy aki védi Európát, azt eljárás alá vonják, aki behívja a migránsokat, azt megdicsérik”. Az EB működése nem tükrözi az EU-t alkotó kormányok véleményét – hangsúlyozta. Hozzátette: ez a támadás egyértelművé teszi, hogy Brüsszel és a bizottság továbbra is migrációbarát politikát kíván folytatni.

A miniszter szerint külön elfogadhatatlan, hogy egy alkotmánymódosítás miatt is kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel. Felhívta a figyelmet, hogy ez a módosítás semmi mást nem tartalmaz, mint amit a német alaptörvény is: a menedékjog csak azokat illeti meg, akik nem biztonságos harmadik országból érkeznek.