Megszűnhet a Jobbik

 

Csődbe mehet, ezáltal pedig megszűnhet a Jobbik, miután egy banktól sem kaptak hitelt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott több százmillió forintos büntetésre – írja az Index nevű hírportál. A cikk szerint minden attól függ, hogy kapnak-e részletfizetési lehetőséget. A Jobbik alelnöke elismerte, hogy valóban nagyon nehéz helyzetben van a párt.

Csődbe mehet és így megszűnhet a Jobbik – írta pénteki cikkében az Index. A hírportál úgy tudja, tartozásaik miatt a párt felszámolása csupán attól függ, kapnak-e részletfizetési lehetőséget a Magyar Államkincstártól vagy sem. A kincstár azonban legutóbb azt jelezte, hogy nem adnak fizetési könnyítést, továbbá egy banktól sem kaptak hitelt. Így – a cikk szerint – a Jobbiknak már az Európai Parlamenti választásokra sincs miből kampányolnia.

Volner János, a Jobbik alelnöke pénteken elismerte, hogy teljesen kiürült pártkasszájuk. Azt mondta: adományokra számítanak. A párt alelnöke szerint ugyanakkor hosszú út vezet még az anyagi csődig.

A párt pénzügyi nehézségeit fokozza, hogy júliustól nem kap állami támogatást az ÁSZ által megállapított tiltott pártfinanszírozás miatt. A piaci ártól ugyanis jóval olcsóbban hirdetett a párt. A plakáthelyeket pedig Simicska Lajos cégeitől kapták. Ezt végül néhány napja Sneider Tamás pártelnök is elismerte.

A Jobbiknál 331 millió forintnyi tiltott támogatást állapított meg egyébként az ÁSZ. A párt mindaddig nem juthat közpénzhez, míg egyrészt ezt az összeget meg nem fizeti a költségvetésnek, másrészt ugyanennyi állami támogatást le nem vonnak tőlük, de a párt a Magyar Postának is tartozik hatvan millió forinttal. Így összesen több mint 720 millió forint hiányzik a pártkasszából – legalábbis eddig.

Nem ért véget a Jobbik körüli pénzügyi fiaskó

A párt frakcióvezetője nemrég elismerte, hogy az ÁSZ-bírságra kapott több mint százmillió forint adományt nem a párt megmentésére, hanem kampányra költötték.

Mindeközben az is kiderült, hogy Sneider Tamás pártelnök korábban egy tévéinterjúban kijelentette: a pénz nagy részét a saját képviselőik dobták össze – erről a Figyelő számolt be.

A lap feltette a kérdést, hogy honnan lehetett a Jobbik képviselőinek százmillió forintja, illetve azt sem tudni pontosan, hogy ki mennyit dobhatott a közösbe. A cikk kitért arra is, hogy Sneider Tamás a pártigazgató Szabó Gábort teszi felelősség az eltékozolt vagyonért.

A párt fennmaradását pedig az sem segíti, hogy a tisztújítás óta tömegesen hagyták ott a pártot a tagok. A lemorzsolódott tagság nagy része pedig a Jobbikból kizárt, azóta új pártot alapító Toroczkai Lászlóhoz és az általa alapított Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozott.