Többen kiléphetnek a Jobbik frakciójából

 

Dúró Dóra közösségi oldalán gyakorlatilag megerősítette azt a sajtóértesülést, amely szerint többen otthagyhatják a Jobbik frakcióját. Az ellenzéki párt képviselőcsoportjából kizárt politikus azt is közölte, hogy többen kiálltak mellette a pártból, így például Volner János, Apáti István, valamint az olimpiai bajnok Steinmetz Ádám is. De olyanokról is említést tett, akik csak a nagy nyomás miatt szavaztak ellene a kizárásával kapcsolatban.

Dúró Dóra Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy politikai leszámolás zajlik a Jobbikban. A Jobbik frakciójából kizárt országgyűlési képviselő az M1 aktuális csatornán elmondta: a tisztújításon jó eredményt ért el Toroczkai László, a tagság 46 százaléka támogatta őt.

A Jobbik frakciójának tagjai az Országház főlépcsőjén az Országgyűlés alakuló ülése előtt, 2018. május 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Emellett maga a Jobbik vezetősége is elismerte, hogy semmilyen etikai vétséget nem követetett el Dúró Dóra, ennek ellenére történt meg a kizárása a frakcióból. „Úgy gondolom, hogy ez nem az az irány, ami egy erős és növekvő pártnak a jövőképét vetíti előre, most ismételten gyengébb lesz a Jobbik” – fogalmazott.

Mindenkinek a békére kellett volna törekednie egy ilyen szoros tisztújítási eredményt követően, valamint arra, hogy azokat az embereket, akik csalódottak, bent tudják tartani a Jobbikban – fűzte hozzá.

Dúró Dóra úgy látja, hogy a mostani elnökség nem a békére törekszik, ami a Jobbikot egy vesztes helyzetbe fogja hozni. Többen is lesznek olyanok, akik ki fognak lépni a pártból, és más formában fogják folytatni a közéleti szerepvállalásukat, vagy egyáltalán nem fognak már politikával foglalkozni – mondta.

Június 23-án lesz egy „zászlóbontó gyűlés” Ásotthalmon, ahol kiderülhet, hogy mi lesz az, amire felkérik Toroczkai Lászlót – közölte Dúró Dóra.

„Egy alulról építkező mozgalom esetében, amilyen a Jobbik is volt korábban, fontos, hogy meghallgassuk az embereket, és azokat az energiákat, amelyek teremtőek tudnak lenni a közéletben, megpróbáljuk becsatornázni” – vélekedett.