Mások is követhetik Dúró Dórát

 

Egy éven belül az a politikai erő, amelyet mi képviselünk erősebb lesz, mint a Jobbik. Mások is követhetik Dúró Dórát, így akár frakcióalakítás is jöhet – mondta el a Ma Reggelben a Jobbik volt alelnöke, Toroczkai László. Dúró Dóra volt az egyetlen a Jobbik frakción belül, aki támogatta az ásotthalmi polgármester tervét a párton belüli platform létrehozásában.

A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja kedden zárta ki soraiból bizalomvesztés miatt Dúró Dórát, és felkérte, hogy adja vissza mandátumát. A politikus az M1-nek azt mondta: megdöbbent, és idő kell neki, hogy átgondolja, ami történt. Egy hete Toroczkai László ellen kezdeményezett fegyelmi eljárást a pártvezetés, miután Ásotthalom polgármestere bejelentette, hogy „Mi magunk” néven platformot alakítana a Jobbikon belül azért, hogy visszatereljék a pártot az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez.

Arra a kérdése, hogy szakad-e a Jobbik, a politikus úgy válaszolt, a Jobbik jelenlegi vezetése mindent elkövet, hogy szakadjon a párt. Dúró Dóra kizárásával kapcsolatban elmondta, hogy ő volt az, aki őt is győzködte, hogy a párt egysége mindennél fontosabb. „Már jó ideje látszik, hogy megpróbálnak kiszorítani minket a pártból. A pártvezetést a bosszú vezérli” – fogalmazott.

„Három évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a tömeges migráció megváltoztatja az uralkodó pártok politikáját. Most pedig azt kell mondanom, hogy az elvtelenség alakítja át az ellenzéki palettát.” Kifejtette, Vona Gábor stratégiája egy színtelen, szagtalan párttá alakította át a Jobbikot, de ez a politika megbukott a választásokon. Kitartott azon véleménye mellett, amit a választások után mondott, mely szerint, ha Vona Gábor marad a pártelnök, az a Jobbik végét jelentheti.

Arra a kérdésre, hogy ki irányítja a Jobbikot, illetve, hogy kiknek a stratégiai döntését követi a párt, nem tudott egyértelmű választ adni. Hozzátette, Szabó Gábor pártigazgató az alapítás óta meghatározó szerepet tölt be, de reméli, hogy Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton is irányító szerepet kap majd.

Toroczkai László a Figyelőnek adott interjúban a napokban arról beszélt, hogy a párt vezetése kihasználta őt, csak a neve és a népszerűsége kellett nekik, de aztán rájöttek, hogy ez a „biodíszlet” szerep neki annyira nem jó.

Dúró Dóra nem tudja elképzelni további politikai pályafutását a Jobbikban

Ha marad is a közéletben, a Jobbikban nem tudja elképzelni politikai pályafutását Dúró Dóra, aki csütörtökön Budapesten újságíróknak nyilatkozva beszélt erről. Mandátuma visszaadásáról még nem döntött.

Az országgyűlési képviselőt bizalomvesztés miatt kedden kizárták a Jobbik országgyűlési frakciójából, mert csatlakozott a Toroczkai László korábbi alelnök – a legutóbbi tisztújításon elnökjelölt – által alapított, de a párt elnöksége által el nem ismert „platformhoz”. A Jobbik elnöksége szerdán visszahívta mandátumából a képviselőt. (Minden jobbikos képviselő külön esküt tett az Országgyűlés megalakulásának napján, amelyben vállalta, ha az elnökség kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válik, képviselői mandátumát visszaadja.)