Toroczkai-platform: párbeszéd helyett fenyegetések

 

Mindenképpen megtartjuk a platform zászlóbontását - jelentette ki a Jobbik volt alelnöke az M1 Ma Reggel című műsorában. Toroczkai László szerint az ellenzéki pártok megújulás helyett leszámolást tartanak.

Nekem úgy tűnik, egyre inkább lefutott a meccs, hiszen semmiféle érdemi párbeszédet nem kíván velem lefolytatni a párt elnöksége – mondta Toroczkai László, a Jobbik volt alelnöke.

Azt is láthattuk, hogy még be sem fejeztünk a platform megalakításáról szóló sajtótájékoztatónkat, Jakab Péter az ők tájékoztatóját, ahol egy előre megírt szöveget olvasott fel. Egy kicsit olyan koncepciós szagúnak tűnik ez az egész etikai eljárás – tette hozzá.

A politikus szerint érdekes, hogy 2008-ban már létezett egy platform a párton belül, amelyben például egy jelenlegi elnökségi tag is benne volt, akkor azonban az senkit sem zavart, nem indítottak semmiféle eljárást a párton belül emiatt.

Hangsúlyozta, a párt alapszabálya sem zárja ki platform alapítását, például létezik a párt ifjúsági tagozata is, amelyet akár lehetne platformként is minősíteni. Érdemi párbeszéd azonban nincs az ügyben, csak az üzengetések, fenyegetések mennek – tette hozzá.

Június 23-án mi mindenféleképpen megtartjuk a zászlóbontást, de a párt elnökségétől függ, hogy ez egy politikai erő alakuló gyűlése lesz, vagy csak egy szalonnasütés. Mert, ha csak néhány tucatnyian jövünk össze, akkor nincs sok értelme külön politikai erőként megjelenni, csak abban az esetben, ha látjuk, hogy van erre valós társadalmi igény – mondta.

A Jobbik egy alulról szerveződő politikai mozgalom volt, amelynek a legnagyobb erejét az adta, hogy leginkább mi álltunk közel a magyar néphez. Az utóbbi években azonban úgy érzem a párt elszakadt a magyar néptől – jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy ez egy Momentum, vagy LMP esetében működhet, hiszen nekik kellő külföldi támogatásuk van, amellyel az ilyen vészhelyzeteket túl tudják élni.

A Jobbik azonban csak a korábbi pártot jellemző mozgalmi jellegre számíthat, de ha ez nincs, akkor úgy gondolom, meg vannak számlálva a párt napjai – hangsúlyozta. Eközben a teljes ellenzék gyakorlatilag haldoklik, egyértelmű, hogy megújulásra volna szükség. Ehelyett mindenhol, így a Jobbikban is, leszámolás van – mondta.