Toroczkai szerint az elmúlt két év jobbikos politikája megbukott

 

A párton belüli platformalakítással visszahozná a Jobbik mozgalmi jellegét, amelyet a párt elvesztett, erről Toroczkai László volt alelnök beszélt az M1 Ma reggel című műsorában. Ásotthalom polgármestere kifejtette, a pártvezetéstől is függ, hogy indít-e új politikai tömörülést.

Csütörtökön tartja elnökségi ülését a Jobbik, ahol szóba kerülhet Toroczkai László javaslata, amely szerint önálló platformot hozna létre a párton belül.  Mirkóczki Ádám szóvivő előző nap az M1 adásában elmondta, szóba sem jöhet semmilyen klikkesedés a Jobbikon belül.

Mint kifejtette, ha a párt legfőbb döntéshozó testülete kiáll egy politikai irány, egy vezető mellett – ahogy ez történt május 12-én, a Jobbik legutóbbi kongresszusán –, akkor nem megengedhető valamilyen tömb létrehozása.

Toroczkai László erre reagálva azt mondta: a legutóbbi tisztújítási szavazáson 46 százalékos támogatottságot élvezett, ezért úgy gondolja, hogy legkevesebb egy párbeszéd indítása támogatói és a pártvezetés között. Arra a kérdésre, hogy kész kilépni a pártból, nem adott határozott választ.

Az elmúlt két év „eléggé furcsa politikája” megbukott, és ha ezen a politikai vonalon folytatja a Jobbik, a következő választásokon talán még rosszabb eredményeket ér el – fogalmazott a politikus, aki a május 12-i tisztújításon alulmaradt Sneider Tamással szemben az elnöki posztért folyó küzdelemben.

Toroczkai László szerint a változó világban a Jobbiknak meg kellett volna tartania mozgalmi jellegét, míg a volt pártvezető a változás mellett állt ki – idézte fel a korábbi nézetkülönbségeket Vona Gáborral.

„Húsz éve még szélsőségesnek számított  az elszakított magyarokról és Trianonról beszélni, de ma már baloldali pártok se merik azt mondani, hogy ez nem probléma. Változik a világ, pár éve amikor ásotthalmi polgármesterként elkezdtem a migránsokról beszélni, akkor sokan nem tudták, kik azok a migránsok” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy készen állna új pártot alapítani, elmondta, hogy június 23-ra zászlóbontó gyűlést hirdettek, amelyen sor kerülhet egy önálló platform bejelentésére, vagy akár egy új önálló politikai mozgalom elindítására is.

„Az is lehet hogy egyszerűen szalonnát fogunk sütni, és folytatom polgármesterként, ez attól is függ, hányan jönnek el a rendezvényre, illetve a Jobbik elnökségének szándékától is” – tette hozzá.