Mirkóczki: Toroczkai mehet, ha menni akar

 

Toroczkai László, a párt egyik volt alelnöke, ásotthalmi polgármester kedd délelőtt egy párton belüli platform megalapításának szándékát jelentette be több jobbikos polgármester társaságában. Azonban hamar kiderült, hogy többen időközben meggondolhatták magukat, ugyanis egy későbbi sajtótájékoztatón még aznap a párt képviseletében Jakab Péter arról számolt be, hogy két polgármester szerint Toroczkai visszaélt a nevével. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője szerint a volt alelnök platformalakítási szándéka szembemegy a Jobbik alapszabályával, ugyanis abban nincs helye a platformoknak, akik ilyet szeretnék, azok a kizárást kockáztatják.

Semmilyen platform, semmilyen klikkesedés szóba nem jöhet a Jobbikon belül, nem lehet egy párt a párton belül – ismertette a párt elnökségének álláspontját a Mirkóczki Ádám az M1 Ma reggel című szerda reggeli műsorában. Szerinte a párt belső stabilitását az jelenti, ha kitart az elnökség által meghatározott irány mellett, ebbe nem fér bele semmiképpen az, ha egy személy „nyíltan programot hirdet, ami nyíltan szembemegy a Jobbik vezetősége által lefektetett programnak”. Ezért nem is lesz ilyen – egészítette ki álláspontját a szóvivő.

Mirkóczki Ádám úgy vélte, egy tisztújítás után az a felelős politikai álláspont, ha elfogadják az új elnökség döntéseit, még akkor is, ha egy szoros eredmény született azon – szerinte ugyanis senki sem várt egyszerű, nagy többségű kongresszusi eredményt. Hozzátette: ha maholnap Toroczkai László távozik, akkor nem fogja magával vinni a kongresszuson rá szavazó mintegy 46 százalékot, ugyanis nem látja azt a nagy szakadékot a párt tagságában, inkább azt érzi, hogy Toroczkai mellett kialakult egy csoport, amely zsarolni próbálja a pártot, de ezt a párt nem engedheti meg.

Az elnökség álláspontját ugyan nem tudta még ismertetni a műsorban a szóvivő, azt azért leszögezte: Toroczkai Lászlónak joga van távozni, aki vele megy, az vele megy, ezzel együtt amit csinál, azt senki sem csinálhatja meg a Jobbikban. Szerinte hiába hivatkozik az alapító nyilatkozatra, mert a párt jelenleg éppen az alapszabály értelmében politizál, sőt amit a volt alelnök csinál, az megy szembe az alapszabállyal, hiszen a Jobbik a teljes társadalmat, vagy nemzet akarja képviselni.

Egy kérdésre válaszolva kifejtette: a párt szervezeti fejlődése, „evolúciója” éppen azt testesíti meg, ami az alapító nyilatkozatot teljesíti meg, és nem csak a nemzeti radikálisokat helyezi előtérbe, ugyanis a Jobbik nem réteg-, hanem nemzeti néppárt; a rétegpárt korszakát szavai szerint már kinőtték. Mirkóczki Ádám reméli, hogy csütörtökön az elnökség mindazonáltal felelős döntést fog hozni.

Stop Soros: ha nincs trükk, megszavazzák

Egy másik témában feltette kérdésre úgy válaszolt: még nem ismerik az új, benyújtandó törvényjavaslatot, de ha nem lesznek benne „trükkök”, és valóban a társadalom, a nemzet érdekét tükrözi és az ország védelmét fogja szolgálni, akkor a pártja meg fogja szavazni a Stop Soros törvényjavaslatot.