Megmerevedtek az álláspontok a Jobbikon belül

 

A Jobbik szóvivője reggel az M1-en is megerősítette, hogy nem hozhat létre saját platformot, tehát egy külön csoportosulást Toroczkai László a Jobbikon belül. A korábbi alelnök, Toroczkai László viszont ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy vissza kell adni a Jobbik lelkét, vissza kell térni az alapokhoz. Ha egyik tábor sem enged, pártszakadás lehet.

Semmilyen klikkesedés nem jöhet szóba a Jobbikon belül – erről beszélt az M1-en a párt szóvivője, miután Toroczkai László kedden bejelentette: önálló platformot hoznának létre a Jobbikon belül. Mirkóczki Ádám nem érzi, hogy szakadás lenne a tagságon belül, szerinte inkább Toroczkai Lászlóék próbálják zsarolni a pártvezetést.

Platform a párton belül – lehet vagy nem?

Toroczkai László az Echo TV-ben leszögezte: ragaszkodnak céljaikhoz, hogy visszatereljék a Jobbikot az eredeti irányelvekhez. A volt alelnök egyúttal nagyon barátságtalan lépésnek nevezte, hogy a pártvezetés szerint nincs létjogosultsága a platformnak. Véleménye szerint az elnökség megpróbálja majd lebeszélni a helyi vezetőket arról, hogy csatlakozzanak a csoporthoz.

Toroczkai László ennek ellenére – mint mondta – folyamatosan kapja az üzeneteket arról, hogy párttársai csatlakoznának a „Mi magunk” nevű platformhoz.

Árgyelán János, a párt Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei regionális igazgatója közösségi oldalán azt írta: azért csatlakozik a platformhoz, mert az értékek és a célok közösek.

Novák Előd, a Jobbik egykori országgyűlési képviselője is kiállt a csoport mellett. Bejegyzésében úgy fogalmazott: tíz éve alakították meg a Jobbik első platformját, a mostanival pedig egy szélesebb körű belső tömörülés jöhet létre a Jobbikon belül.

A párt új elnöke, Sneider Tamás szintén közösségi oldalán reagált a történtekre. Azt írta: teljesen mindegy, milyen szándék, önös vagy téves gondolkodás, elvakultság, vagy bosszúvágy vezeti a Mi Magunk „platformot”, sem ő, sem a Jobbik gyökeresen megváltozott vezetősége nem fogja hagyni elveszni Magyarország egyetlen ütőképes ellenzéki pártját – fogalmazott az elnök.

„Lehetetlen, hogy ez a párt egybemaradjon”

Deák Dániel politológus szerint a választás után a Jobbik szavazótábora és a pártelit is kettészakadt. A politológus szerint ha Toroczkai László végül bent marad a Jobbikban, és ez a tábor is bent marad, ami nagyjából a párt felét jelenti, akkor hosszú, elhúzódó vitákra, csatákra kell felkészülni.

Deák Dániel arról is beszélt, hogyha a következő tisztújításig megmaradnak a párton belüli ellentétek, akkor a Jobbiknak még tovább csökkenhet a támogatottsága.