Pártszakadáshoz vezethet az ellentét a Jobbikban

 

Toroczkai László új platformot, vagyis egy párton belüli csoportosulást alakítana, szerinte így lehet a Jobbik lelkét visszaadni. A korábbi alelnök azt is mondta, hogy ha a pártvezetés ezt megakadályozza, akkor szakadhat a Jobbik. Márpedig a párt szóvivője azt válaszolta, hogy nem lehet ilyen platformot létrehozni, és akár ki is zárhatják azokat, akik szembemennek az elnökséggel.

Farkas Örs politikai elemző az M1 aktuális csatornán azt mondta: akik kitalálták a néppártosodás útját a Jobbikban, azok a Fidesz kilencvenes évek elején lezajlott politikai változását tűzték ki példaként, és azt az utat próbálták meg bejárni, amit Orbán Viktor, illetve a fiatal demokraták célul tűztek ki.

Ezzel szemben az áprilisi választást követően ahelyett, hogy a Fidesz politikai mozgását másolták volna le, azt látjuk, hogy az eredeti identitásukat feladók szembekerültek az amellett kiállókkal – vélekedett a szakértő.

Toroczkai László. MTI Fotó: Illyés Tibor

Komoly ellentétek jöttek létre

Ez kétségkívül ahhoz vezet, hogy a Jobbik prominens politikusainak, illetve a támogatóinak köreiben komoly ellentétek jönnek létre, a párt korábbi politikájához ragaszkodó, valamint az új politikája mellett kiállók között – hangsúlyozta.

Ez eredményezheti azt, hogy a pártközösség nem marad egyben hosszú időn keresztül, azonban azt, hogy lesznek-e öten, akik ezt az országgyűlési politizálás szintjén is alátámasztják majd, egyelőre nem lehet tudni – fogalmazott Farkas Örs. Nagy Ervin, a Jobbik egyik vezető politikusa sem tudott megnevezni öt olyan politikust, akivel el tudja képzelni, hogy új frakciót alakít az Országgyűlésen belül – fűzte hozzá.

Életszerűtlen a platformalapítást

A Jobbik azt mondja, hogy a párt alapszabálya nem teszi lehetővé a platformalapítást. Erre Toroczkai László is utalt, ugyanakkor azt mondta, hogy ebben az ügyben már elkezdték a tárgyalásokat. Toroczkaiék lépéséről csütörtökön fog dönteni az elnökség.

A szakértő elmondta: Toroczkai László június 23-át jelölte meg a platformalapítás dátumaként. Farkas Örs szerint platform létrehozása egy párton belül, vagyis két különböző nézetet erőltetni egy politikai pártba, életszerűtlen.

A szakértő megjegyezte: bár hadilábon áll magával a Jobbik, de a legnagyobb ellenzéki erő, amely mögött ott áll több mint egymillió szavazó, és van egy kialakított működési struktúrája, mechanizmusa.

Vakmerőséget jelent, ha mindezt feladják, és elindulnak a bizonytalanság felé úgy, hogy jövőre európai parlamenti, valamint önkormányzati választásokat tartanak – mondta Farkas Örs.

„A párt ellen hat”

Toroczkai László – aki a Jobbik május 12-én lezajlott tisztújításán alulmaradt a szavazatok 54 százalékával elnökké választott Sneider Tamással szemben – kedden Budapesten, a párt Villányi úti irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: pénteken hét jobbikos polgármester és számos jobbikos középvezető vett részt azon gyűlésen, amelyen döntöttek arról, hogy Mi magunk néven a Jobbikon belüli platform létrehozását indítványozzák.

„Szeretnénk még ezt a politikai közösséget, amely jelenleg a Jobbik keretein belül működik, visszaterelni a Jobbik alapító okiratában lefektetett szellemiséghez, és bízunk abban, hogy még korrigálható az az irány, ami az elmúlt időszakban látható volt” – indokolta a platform alapítását Ásotthalom polgármestere, aki Devecser, Cserháthaláp és Nagytőke szintén jobbikos polgármestereinek társaságában tartotta a sajtótájékoztatót.

Erre válaszul a párt szóvivője kijelentette: a platformnak nincs létjogosultsága, mert az alapszabály nem teszi lehetővé a létrehozását, és emellett a Jobbik ragaszkodik a 2003-as alapító-okirathoz, miszerint a párt a nemzet egészét képviseli. „Párton belül létrehozni egy másik pártot, az a párt ellen hat” – fogalmazott Jakab Péter.

Mirkóczki Ádám, a párt másik szóvivője szerda reggel az M1-en azt mondta: Toroczkai Lászlónak joga van távozni, aki vele megy, az vele megy, ezzel együtt amit csinál, azt senki sem csinálhatja meg a Jobbikban. Szerinte hiába hivatkozik az alapító nyilatkozatra, mert a párt jelenleg éppen az alapszabály értelmében politizál, sőt amit a volt alelnök csinál, az megy szembe az alapszabállyal, hiszen a Jobbik a teljes társadalmat, vagy nemzet akarja képviselni.