Drogtanyát csinálna Józsefvárosból a bevándorláspárti ellenzék jelöltje?

 

Győri Péter, a baloldali ellenzék támogatását élvező józsefvárosi polgármester-jelölt újraindítaná a tűcsere-programot, nagyobb teret adna a hajléktalanellátóknak és civil szervezeteknek engedne befolyást a döntésekbe.

Időközi polgármester-választást tartanak július 8-án Józsefvárosban, ahol egy független jelölt, az SZDSZ korábbi józsefvárosi csoportjának tagja mögött sorakozik fel a teljes baloldali ellenzék. Győri Péter gyökeres változásokat eszközölne a VIII. kerületben, egy vele készült interjúban kiemeli például a tűcsere-program szükségességét:

„Nem kérdés, hogy szükség van tűcsere-programokra” még akkor is, ha korábban „olyan helyzetek alakultak ki, amit a környező lakosság már nehezen tudott tolerálni”.

A programot 2014-ben azért szüntették meg, mert a kerület több közterületén már közegészségügyi veszéllyel fenyegetett az eldobott injekciós tűk mennyisége. Sokan pedig úgy vélték, megoldás helyett a program valójában más kerületek droghasználóit szolgálta ki.

Civil szervezetek és hajléktalanellátók

A bevándorláspárti baloldal jelöltje beszélt arról is, hogy munkáját civil szervezetek befolyása alatt látná el, akik testületek tagjaiként „belelátnának az ügyekbe, befolyásolhatnák az ügyeket”. A civilekre az oktatásban is számítana: „hozzászólhatnának, ellenőrizhetnék, lenne egy játékterük”.

Nagyobb teret engedne a hajléktalanellátóknak is a kerület működésében, úgy fogalmaz: „Az egyik kulcs az lenne, hogy a helyi rendőrség és a hajléktalanellátók együttműködjenek”. Bár az együttműködésről további részleteket nem árul el, szerinte a rendőri igazoltatások szükségtelenek.