MSZP-válság: Szanyi szanálna, Újhelyi újjáépítene

 

Szanyi Tibor után Újhelyi István is bejelentkezett az MSZP megmentésére. Az EU-képviselő választmányi elnökként építené újjá a szocialista pártot.

Vita van az MSZP-n belül is. Szanyi Tibor után Ujhelyi István is bejelentkezett, hogy rendbe tenné az MSZP-t. Bár ő nem számolná fel a pártot, csak – ahogy fogalmazott – eltakarítaná a romokat. Abban szinte minden vezető szocialista politikus egyetért, hogy változtatásra, újjászervezésre van szükség, abban azonban nincs közös álláspont, hogy hogyan.

Eljött az ideje annak, hogy az MSZP -t felszámolják, és egy teljes átalakítás után újra felépítsék – Szanyi Tibor legutóbb az ATV-nek erősítette meg a párt feloszlatására vonatkozó terveit, amit azután valósítana meg, miután megválasztanák a szocialisták elnökévé.

Szanyi Tibor szerint az MSZP súlyos válságban van, ezért most nem pártelnökre, hanem csődgondnokra van szüksége a pártnak. Ő viszont szerinte ő ki tudná vezetni ebből a válságból a baloldali pártot. A két másik elnök-jelöltet, a párt fővárosi elnökét, Kunhalmi Ágnest, és Tóth Bertalan frakcióvezetőt viszont teljesen alkalmatlannak tartja.

Kunhalmi Ágnes, látszólag némi kétkedéssel fogadta azt az ötletet, hogy Szanyi Tibor vezesse a jövőben az MSZP-t. A párt felszámolásának gondolatát pedig határozottan ellenezte, mert szerinte ha megszűnik párt, akkor nagyon sok jelenlegi szavazó elpártolna tőlük.

Szanyi Tibort hallgatva szerintem mindenkinek van egy fajta gondolata, én nem értek egyet azzal, hogy az MSZP-t meg kellene szüntetni, nagyon nagy baj lenne, ha nincs Magyarországon MSZP – mondta. Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy át kell alakítani a Magyar Szocalista Pártot.

Ugyanerről beszélt csütörtökön a párt frakcióvezetője, Tóth Bertalan is. Majd pénteken Újhelyi István, a párt másik Európai Parlamenti képviselője is, aki egyúttal bejelentette: megpályázza az MSZP választmányi elnöki posztját, hogy itthonról segíthessen a párt újjáépítésében.

Egyfajta csatárláncba állva mindenkinek a kezét kell adni a közös munkához, ahhoz is, hogy a romokat eltakarítsuk, és azokhoz is, hogy azokból a téglákból utána új épületeket emeljünk – fogalmazott a politikus.

Habár az MSZP felszámolását eddig senki sem támogatta, Szanyi Tibor saját elképzeléseit reálisnak tartja, sőt nem is példanélkülinek. Az EP képviselő szerint a pártnak már kétszer sikerült megújulnia: 1956-ban, aztán pedig 1989-ben.