Komoly küzdelemre készül a kormányzat a következő években is

 

Megszavazta az Országgyűlés, hogy tíz minisztériummal működjön Orbán Viktor negyedik kormánya. Tíz minisztérium volt az előző ciklusban is, elsősorban az elnevezések változtak, illetve néhány terület átkerül másik tárcához. A Fidesz-KDNP szerint hatékony és gyors reagálású lesz majd az új kormány, így követni tudja majd a világ gyors változásait. Az ellenzék viszont nem szavazta meg a minisztériumi rendszert.

Nagy vadra megy a kormányzat, és komoly küzdelmekre készül az elkövetkező években is – mondta az alkotmányjogász az M1 Ma Este című műsorában. Ifj. Lomnici Zoltán úgy vélekedett: a miniszterelnöki beszéd olyan elemeket is tartalmazott, amelyek relevánsak lehetnek az önkormányzati, vagy éppen az Európai Parlamenti (EP) választások vonatkozásában.

Hozzátette, főleg azért, mert Magyarország vitában áll a jelenlegi EP-vel, illetve annak második legnagyobb frakciójával, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítvány, Soros-szövetségeseiként tartanak számon, és más nemzetállamok vezetőivel is, amelyek egy nyitott Európát, egy túlhaladott liberális demokráciát vizionálnak.

Hatékonyabbá válik az „agyközpont”

Ifj. Lomnici Zoltán a minisztériumokkal kapcsolatos változásokról is beszélt. A Miniszterelnöki Kormányiroda a struktúrának teljesen új eleme, amelyet Bíró Marcell, közigazgatási államtitkárként irányít majd. Az alkotmányjogász a miniszterelnök szavait is idézte, aki azt mondta néhány hete, hogy az úgynevezett agyközpontot szeretné hatékonyabbá tenni a kormányzás szempontjából.

Úgy látja, ez beleillik abba a háromágú rendszerbe, amelynek angolszász gyökerei is vannak. Hozzátette, a kabinetiroda a politikai munkaszervezésért, a kormányiroda az igazgatási munkaszervezésért és a Miniszterelnökség az irányításért felelhet. Megjegyezte, a Törvényalkotási Bizottság ülésén Gulyás Gergely megerősítette, hogy a kormányiroda a miniszterelnök útján interpellálható lesz, ami azt jelenti, hogy egyfajta politikai kontroll is érvényesülhet.

Szakértői irányba mozdítják el a kormányzást

Az alkotmányjogász úgy vélekedett: az innovációs minisztérium, az új Pénzügyminisztérium vagy a vidékfejlesztési minisztérium átnevezése – tankönyvileg értelmezve – szakértői irányba mozdítja el a kormányzást. Hangsúlyozta: különösen igaz ez, ha azt vesszük, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) élére Kásler Miklós került, ugyanis a professzornak igazgatási tapasztalata is van, hiszen ő az Országos Onkológiai Főintézet igazgatója is.

Azzal kapcsolatban, hogy a Honvédelmi Minisztériumot – az európai szokásoktól eltérően – nem civil vezeti, azt mondta, az Egyesült Államokban is egy nyugalmazott tábornok vezeti a belbiztonsági tárcát, tehát kiváló külföldi, demokratikus példák vannak arra, hogy jól működhet így is a Honvédelmi Minisztérium.