Négy országos listás mandátum kiadásáról döntött az NVB

 

A tavaszi parlamenti választáson listáról mandátumot szerző Molnár Csaba (DK), Niedermüller Péter (DK), Vona Gábor (Jobbik) és Gőgös Zoltán (MSZP) is lemondott mandátumáról.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátumok megüresedése esetén a jelölőszervezetek nevezhetik meg, kinek kérik a megüresedett mandátum kiadását.

A megüresedett mandátumokat kiadták

A Molnár Csaba lemondása miatt megüresedett mandátumot László Imrének, Niedermüller Péter mandátumát Arató Gergelynek kérte kiadni a DK. A Vona Gábor lemondása miatt megüresedett mandátumot Rig Lajosnak kérte kiadni a Jobbik. Az MSZP pedig Gőgös Zoltán mandátumát Harangozó Tamásnak kérte kiadni.  Az NVB egyhangú döntéssel a képviselőknek kiadta a mandátumokat.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.  Az országgyűlési választáson listáról mandátumot szerző képviselők péntek délután veszik át megbízásaikat az Országházban, miután a Kúria valamennyi választási jogorvoslatot elbírálta csütörtökön, és a választás listás eredménye is jogerőre emelkedett.

NVB: Lehet népszavazást tartani a népszavazások elektronikus aláírásgyűjtéséről

A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén hitelesítette azt a két népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyek azt célozzák, hogy országos, illetve helyi népszavazási kezdeményezéseket elektronikus felületen kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni. A népszavazási kérdéseket egy magánszemély nyújtotta be.

Az NVB pénteki ülésén 12:5 arányban hitelesítette a két kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, mivel azok a törvényi követelményeknek – azaz az alaptörvényben és a népszavazási törvényben foglaltaknak – megfeleltek. A népszavazásról és európai polgári kezdeményezésről szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az európai polgári kezdeményezések támogató aláírásait online gyűjtsék a szervezők. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

NVI: konfigurációs és erőforrás-problémák miatt nem bírta a honlap a terhelést

Az MTI-nek megküldött közleményben felidézték: az NVI április közepén bízta meg az Ernst & Young Tanácsadó Kft.-t, hogy vizsgálja ki a választásnapi, átmeneti honlap leállás okait. A vizsgálat most fejeződött be.

Eszerint a választási adatokat feldolgozó Nemzeti Választási Rendszer (NVR) a választások során zavartalanul üzemelt, a vizsgálat az NVR működéséhez kapcsolódó problémát nem azonosított.

A választási honlap – amely elsődlegesen a lakosság és a jelölő szervezetek tájékoztatását szolgálja – az NVR-től teljesen elkülönítve, külön rendszerként üzemel. A választási honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek, egy esetleges incidens során az ott publikált adatok nincsenek hatással a választási eredményekre. A jogi végeredményt a papíralapú feldolgozás adataiból állapítják meg – hangsúlyozta az NVI.

Kiemelték: „a választások informatikai biztonságáért felelős szervek tájékoztatása alapján a választások lebonyolítása során kritikus informatikai biztonsági esemény nem következett be, melyet a választási informatikai biztonsági műveleti központ adatai is alátámasztanak”.

A közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a www.valasztas.hu és a kiszolgáló környezet a szavazás napján „konfigurációs és erőforrás-biztosítási okokból nem bírta a megnövekedett terhelést”, így az NVI elnökének döntését követően átálltak a tartalékportálra, amely attól kezdve probléma nélkül látta el a lakossági tájékoztatást.

Hozzátették: a tartalékportálról és szükség esetén az átállás lehetőségéről az NVI már a választást megelőzően tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat.

Az NVI közleményében azt írta, a honlap-üzemeltetési incidenssel kapcsolatban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is vizsgálatot folytat, amelyhez az NVI minden rendelkezésére álló adatot átad. Hozzátették: az NVI a vizsgálatok megállapításai alapján áttekinti és felülvizsgálja a www.valasztas.hu honlaphoz kapcsolódó valamennyi szerződését, illetve folyamatait, és mérlegeli a szerződésekben meghatározott garanciák érvényesítését. Közölték azt is, a vizsgálati jelentés összefoglalója elérhető a www.valasztas.hu oldalon.