Varga Mihály marad a költségvetés felelőse

 

Magyarország választott április 8-án, a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmet aratott. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: Soros György és a szervezetei nem fogják elfogadni a választások eredményét, nyerészkedni akarnak, és bevándorlóországgá tennék Magyarországot.

Zsinórban harmadszor szerzett kétharmadot a Fidesz-KDNP az országgyűlési választásokon. A kormányfő kijelentette: a választópolgárok elsöprő többsége és az ország vezetői „egy húron pendülnek” Magyarország legfontosabb kérdéseivel kapcsolatban.

Az európai politika veleje az átláthatóság

„Soros György szervezetei, valamint a pénzügyi spekulánsok nem fogják elfogadni a választások eredményét. A gondolkodásmódjuk új utat fog találni, vannak olyan spekulánsok, akik nyerészkedni akarnak, és bevándorlóországgá akarják tenni hazánkat” – fogalmazott a kormányfő, majd kijelentette, hogy meg fogja védeni Magyarországot a spekulánsokkal szemben.

Azzal kapcsolatban, hogy elköltözik Budapestről a Nyílt Társadalom Alapítvány irodája, úgy reagált: „ha nem hullajtok krokodilkönnyet, talán megértik a hallgatók”.

A „Soros-hálózatról” készült lista ügyében azt mondta: az európai politika veleje az átláthatóság, ezért a sajtót arra biztatja, hogy segítsék az embereket a tények megismerésében, fedjenek fel minél több hálózatot, együttműködést. Ha valaki nem szégyell pénzt elfogadni külföldiektől, akkor ne szégyellje azt bevallani sem – jegyezte meg.

A miniszterelnök elmondta: a következő évtized legfontosabb kérdése a bevándorlás lesz. Az ENSZ egy bevándorláspárti álláspontra helyezkedik, a magyar emberek azonban máshogy gondolkodnak erről, ezt a választások eredménye is tanúsítja.

Meg kell védeni az európai civilizációt

Az ENSZ készülő migrációs csomagjával kapcsolatban hangsúlyozta: a magyarok szerint a migráció rossz dolog, nem bátorítani kell, hanem visszaszorítani, azt kell segíteni, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson. A keresztény alapokon álló európai civilizációt meg kell védeni – emelte ki.

Kitért az Európai Unió migrációval kapcsolatos terveire is, amelyekről úgy vélekedett: ellentétes a demokrácia elveivel olyan új bevándorláspolitikai döntéseket hozni egy évvel az európai parlamenti (EP) választás előtt, amelyek kész helyzetet teremtenek a következő európai voksoláson megválasztott vezetőknek. Ezért nem támogatja, hogy idén júniusban végleges jogi szabályozást hozzanak az EU-ban a bevándorlás kérdésében.

A politikusoknak az alázat ajánlott

Az országgyűlési választás eredményére reagálva a miniszterelnök elmondta, jókedvű és boldog, hiszen mintegy 650 ezerrel többen szavaztak rájuk, mint négy éve, és 336 ezerrel többen adtak bizalmat nekik, mint a parlamentbe jutott ellenzéki pártoknak összesen. A Fidesz-KDNP minden településtípusban nyert, a falvaktól Budapestig – tette hozzá.

Kijelentette, továbbra is arra törekszik, hogy a kabinet „ne a kétharmad, hanem a háromharmad kormánya legyen”. Azokat is szolgálnia kell, akik nem a Fidesz-KDNP-re szavaztak, ők is a magyar nemzet részei – mondta.

A kormányfő azt a véleményét is megfogalmazta, hogy a választásban van egyfajta misztikum, „biblikus is, az emberek kiabálnak Barabást, Jézust”, „megvan ennek a rejtélye, hogy jön létre egy közös akarat sokmillió individuális akaratból”.

A politikusoknak szerinte az alázat ajánlott, tudomásul kell venni az emberek döntését, veszíteni keserű dolog. A véleménynyilvánítás, gyülekezés szabadsága ugyanakkor mindenkit megillet – közölte, arra kérve a tüntetőket, hogy békés jelleggel demonstráljanak.

A szavazatok újraszámolására vonatkozó felvetésekre úgy reagált: „olyan ez, amikor nyerünk 4-0-ra, és az ellenfelünk követeli a gólok újraszámlálását. A meccset lefújták, ez van”.

A Miniszterelnökség átalakítását tervezi Orbán Viktor

A Miniszterelnökség átalakítását tervezi az új kormányban Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is bejelentette, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter marad a gazdasági kabinet vezetőjeként a költségvetés felelőse.

A kormányfő a Miniszterelnökségről úgy fogalmazott: szeretné átalakítani a kormány „agyközpontját”, másfajta vezetési szerkezetet kíván létrehozni. Ebben az ügyben már voltak és a hétvégén is lesznek komoly tárgyalásai – tette hozzá.

Orbán Viktor jelezte azt is, mielőbbi kormányalakításban érdekelt ő is és az ország is, a tárgyalások zajlanak, „gyorsan lesz új kormányunk”. Attól viszont „óvnám magunkat” – mondta –, hogy új minisztériumok legyenek, mert ami bevált, azt nem kell megjavítani. Érdemes megtartani azt a rendszert, hogy nagy minisztériumok vannak élükön nagy felhatalmazású tárcavezetőkkel – közölte.

A gyermekvállalás a közösség számára is fontos ügy

Célul tűzte továbbá, hogy az országgyűlés – a korábbi évekhez hasonlóan – a nyári szünet előtt elfogadja a jövő évi büdzsét. A munkálatok állásáról már tárgyalt is Varga Mihállyal, akinek a jövőben is számít a munkájára, mert egy rendkívül tehetséges és tapasztalt miniszter – közölte.

A demográfia, családtámogatás kérdésében Orbán Viktor azt mondta: szeretne egy átfogó, 20-30 éves megállapodást kötni a magyar nőkkel a magyar jövőről, a nekik nyújtható, kiszámítható perspektívákról, mert a demográfia rajtuk áll vagy bukik, ez az ő döntésük. A gyermekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek fontos ügy – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a kormánynak az a dolga, hogy ha a nők gyermeket szeretnének vállalni, és el akarják mondani erről az álláspontjukat, akkor azt meghallgassa, megértse.

A választók megerősítették az alapvető célokat

A választás eredményéről szólva úgy értékelt, a választók megerősítették az alapvető célokat, vagyis a gazdasági növekedést, a rendben lévő pénzügyeket, a teljes foglalkoztatottság elérését, a családok támogatását, a nyugdíjak értékének megőrzését, valamint a biztonság garantálását: „a bevándorláspolitikában ne engedjük Európában, Magyarország maradjon magyar ország”.

A miniszterelnök jelezte: e „régi, változatlan célok” mellett új kormánystruktúrát tervez „nagy részben új emberekkel”.
„Nem a mostani kormány munkájának a folytatására szavaztak az emberek, hanem a célok szolgálatában akarnak változatlanságot” – erősítette meg álláspontját a kormányfő.