Ma dönthet a Jobbik elnöksége, hogy kit javasol elnöknek

 

„Intelligens, távlatos gondolkodású, jól kommunikáló, kemény és tapasztalt vezető” – Volner János szerint ilyennek kell lennie a Jobbik új elnökének. A párt eddigi frakcióvezetője szerint ezeknek a kritériumoknak többen is megfelelnek. A Jobbikban várhatóan a mai elnökségi ülésen döntenek arról, hogy kit javasolnak a párt élére – hangzott el az M1 Híradójában.

Vona Gábor visszavonulása miatt új elnökre lesz szüksége a Jobbiknak – írta közösségi oldalán Volner János, a párt frakcióvezetője, aki bejegyzésében rögtön fel is sorolja, hogy milyen tulajdonságokat vár el az új pártelnöktől.

Volner János szerint ezeknek a kritériumoknak vannak, akik meg is felelnek. Többen is szóba jöhetnek, akik alkalmasak lennének pártelnöknek, saját magát kivéve, mert mint írta, ő úgy tervezi, hogy a Jobbik új elnökének támasza lesz, alelnökként.

Hogy konkrétan kit vagy kiket támogatna, azt nem árulta el, mindössze annyit, ő azt fogja javasolni, hogy a párt elnöke legyen frakcióvezető is. Vagyis egy embert ezek szerint már biztosan nem támogat Volner János, mégpedig Toroczkai Lászlót, a párt jelenlegi alelnökét. Ő ugyanis a Jobbik listájának mindössze 64. helyét kapta meg, így nem került be az Országgyűlésbe, vagyis nem lesz tagja a Jobbik parlamenti frakciójának sem.

Toroczkai jelentkezett az elnöki posztért

Eddig egyedül Torozckai László jelentkezett be az elnöki posztért. „Azoknak, akik azt kérdezték tőlem, készen állok-e arra, hogy országos feladatot vállaljak, ezúton üzenem: 40 éve készen állok” –  írta néhány nappal az után, hogy Vona Gábor lemondott.

A párt másik alelnöke, Sneider Tamás ezután nyílt levélben üzent Toroczkai Lászlónak. Szerinte nemcsak Vona Gábornak, hanem mindenkinek le kell mondania az elnökségben, mert részesei voltak annak a néppártosodásnak, amit Vona Gábor megkezdett.

Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök pedig azt mondta, hogy szerinte a választási kudarc ellenére folytatni kell azt a politikát, amelyet Vona Gábor indított el.

A Jobbikban várhatóan a mai elnökségi ülésen döntenek arról, hogy kit javasolnak a párt élére. Végleges döntést a Jobbik tisztújító kongresszusán hoznak majd. A párt alapszabálya szerint bármelyik Jobbik-tag indulhat az elnöki posztért, hivatalosan azonban csak az lehet elnökjelölt, akit az alapszervezetek legalább 20 százaléka támogat.

Volner János kitért a vezetői utánpótlásra is: szerinte két kiemelkedően tehetséges fiatal politikusa van a Jobbiknak, az egyik Jakab Péter, a párt szóvivője, a másik Stummer János, a Jobbik budapesti elnöke. A frakcióvezető szerint ők mindketten alkalmasak arra, hogy a jövőben egyre inkább részt vegyenek a vezetői munkában.