Az NVI értetlenül áll az MSZP közleménye előtt

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nem érti az MSZP által neki címzett kérdéseket.

Az NVI úgy fogalmazott, hogy értetlenül áll az MSZP korábbi közleménye előtt. Abban az ellenzéki párt a többi között azt rótta fel a választási szervnek, hogy nem tudni, miért omlott össze a valasztas.hu tájékoztatási felülete, miként térhetnek el a szavazóköri névjegyzéki adatok az NVI honlapján találhatóktól és miért nem zárták le a törvényes határidőre a névjegyzéket.

Az NVI azt írta: péntek délelőtt több párt, így az MSZP személyesen megjelent szakértőinek a kérdéseire is választ adtak a választási informatikával kapcsolatban. A tájékoztatón elhangzott – idézték fel -, hogy a Nemzeti Választási Rendszer – a választás lebonyolítását támogató informatikai rendszer – feladatát folyamatosan, így a választás napján is zavartalanul látta el.

Úgy folytatták: a valasztas.hu-nál történt honlapcserével kapcsolatban az NVI jelezte, független szakértők bevonásával vizsgálatot folytat, amelynek eredményéről tájékoztatni fogja a pártokat és a nyilvánosságot.

Közölték: a választói névjegyzéket az átjelentkezési kérelmek feldolgozása után, a törvényes határidőn belül, április 6-án 22:13:52-kor lezárták. A választásnapi névjegyzéki adatok nem térhetnek el az NVI honlapján található adatoktól – tették hozzá.

Megismételték, hogy a szavazóköri eredményekkel kapcsolatos jogorvoslatokat az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknál kell jelezni április 17-én, jövő kedden 16 óráig. Ezekkel kapcsolatban az NVI-nek nincs hatásköre – olvasható a közleményben.