Gigalopás: kétmilliárdnál több Facebook-felhasználó adatait szerezhették meg

 

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint ennyi Facebook-profilhoz férhettek hozzá illetéktelenül, a felhasználók tudta és engedélye nélkül. Ezt a sajtót is meglepő adatot Zuckerberg telefonkonferencián ismertette.

„Mi idealista és optimista vállalat vagyunk, és az első évtizedben valójában csak azokra a jó dolgokra figyeltünk, amelyek az emberek összehozásából fakadnak” – mondta Zuckerberg. Majd hozzátette: most már világos, hogy nem figyeltünk eléggé a visszaélések megelőzésére és arra, hogy az emberek hogyan használhatják fel ártalmas célokra is ezeket az eszközöket.

A Facebook-alapító nyilatkozata része volt a közösségi portál szerdai, szélesebb körű beismerésének, amikor a cég közzétette, hogy milyen mértékben és milyen módokon használták fel a profilokat akár egyszerű fejlesztők, akár rossz szándékú adathalászok. Mike Schroepfer, a cég technológiáért felelős vezetője szerdán délelőtt mikroblogjában hozta nyilvánosságra, hogy a brit–amerikai Cambridge Analytica nem 50 millió, hanem 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, s ebből 71 millió  felhasználó volt amerikai.

Mark Zuckerbergnek, a Facebook közösségi portál vezérigazgatójának bocsánatkérő hirdetményét közölte az Observer brit napilap (MTI/EPA/Neil Hall)

Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója – aki az adatlopást kirobbantotta – Twitter-bejegyzésben reagált, s közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel. A Cambridge Analytica pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit–amerikai céget az oldalról.

A szerdán nyilvánosságra került újabb információk nagy visszhangot keltettek a kongresszusban is, ahol a törvényhozók a jövő héten hallgatják meg Zuckerberget.

„Minél többet tudunk meg erről az ügyről, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy olyan lavináról van szó, amely a legbecsesebb amerikai értékek egyikét, a magánélethez való jogot sértette meg” – fogalmazott újságíróknak Ed Markey demokrata párti szenátor, a felsőház kereskedelmi bizottságának tagja.