Karácsony: mindenki számára elérhető iskolarendszer kell

 

Az MSZP-Párbeszéd mindenkinek elérhető és minden gyermeknek a felemelkedéshez esélyt jelentő iskolarendszert hozna létre április 8-a után - közölte a két párt közös miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely – miután szakszervezeti vezetőkkel, oktatáskutatókkal és a Tanítanék mozgalom képviselőivel egyeztetett – azt mondta, olyan oktatási reformot hajtanak végre, amely a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak is jó lesz. Mindenki Magyarországát szeretnénk létrehozni – fogalmazott, hozzátéve, ezért a mindenkinek elérhető iskolarendszer az egyik legfontosabb céljuk.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a szövetség budapesti kampányrendezvényén a Marczibányi téri Művelődési Központban 2018. április 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Párbeszéd politikusa szerint “ma a magyar oktatási rendszer szembemegy az autópályával”. Ma, amikor a tudáshoz való hozzáférés az egyik legfontosabb társadalmi kérdés, akkor az Orbán-kormány a tudás leértékeléséről döntött azzal, hogy szűkítette az oktatáshoz való hozzáférést – magyarázta, a fejlett világ legigazságtalanabb oktatási rendszerként jellemezve a magyart. Karácsony Gergely közölte, április 8. után sok apró lépéssel, párbeszédben az érintettekkel a többi között csökkentik a diákok és a pedagógusok terhelését; negyedével csökkentik, valamint átalakítják a tananyagot, hogy a lexikális tudás helyett a való életben használható kompetenciákat erősítsék.

A Párbeszéd társelnöke azt mondta, újra kinyitják a felsőoktatás kapuit, ingyenessé teszik az első diplomát, növelik a gimnáziumi férőhelyeket. Karácsony Gergely szerint mindehhez jobban megfizetett pedagógusokra van szükség, ezért vállalják, hogy a jelenlegi költségvetési ráfordításokat legalább 30 százalékkal emelik. Hangsúlyozta, a pedagógusok, az oktatók, valamint az ellenzéki pártok által aláírt oktatási minimum az MSZP-Párbeszéd számára is egy origó. Április 8. után ezt az oktatási minimumot akarják valósággá tenni – jelezte.

Daróczi Gábor, Karácsony Gergely árnyékkormányának oktatási minisztere arról beszélt, hogy április 9-én is nyugalom lesz, nem fogják az oktatást jobbra-balra rángatni és szeretnének mindenkit megnyugtatni, hogy igazi és valódi lelkiismereti és gondolati szabadság van. Szólt a leterheltség csökkentéséről, mert szerinte a mai iskola nagyon elszakadt a valóságtól, attól, amire a mai világban szükség van. Ígéretet tett arra, hogy az oktatásirányítás átalakításába bevonják az érintetteket.

Karácsony Gergely több kérdés is kapott a választási együttműködésről, a visszaléptetésekről. Arra a kérdésre, tesznek-e új ajánlatot az LMP-nek, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, már nagyon sok ajánlatot fogalmaztak meg az LMP-nek. Részletekről nem beszélt, 16 óra türelmet kért. Arra a felvetésre, hogy az LMP-t váratlanul érte az MSZP-Párbeszéd kedd esti ajánlata, Karácsony Gergely közölte, őket is váratlanul érték azok az újságcikkek, amelyek nem létező tárgyalások nem létező eredményeiről számoltak be.

Orbán veszélyezteti Budapestet Karácsony szerint

Kérdezték arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Ludovika Campus átadóján azt mondta, a migráció kiemelten veszélyezteti Budapestet. A politikus azt mondta, Budapestet leginkább a Fidesz veszélyezteti.

Szerinte Budapesten arra van pénz, ami a miniszterelnöknek fontos. Van Ludovikára pénz, van a Liget-projektre pénz, a Várba költözésre, de azokra a beruházásokra, amelyek a budapestieknek lenne fontos, azokra nincs pénz – mondta. Hozzátette: lehet, hogy a fővárosiak jobban örültek volna, ha az életveszélyes 3-as metrót sikerült volna felújítani az elmúlt nyolc évben. A budapestiek életminőségére Orbán Viktor jelenti a legnagyobb veszélyt – hangoztatta Karácsony Gergely.