Gyurcsány: Nem a terrortámadások határozzák meg a városokat

 

Budapestnek Párizsra, Bécsre vagy éppen Berlinre kellene hasonlítani, Gyurcsány Ferenc szerint. A DK elnöke szerint ugyanis nem a merényletek határoznak meg egy várost. Azt mondta: ő a támadások ellenére is odavan ezekért a helyekért, és imádná ha Budapest olyan lenne mint Bécs.

Nyugalom és kiszámíthatóság jellemzi ma Európa nagyvárosait – Gyurcsány Ferenc erről beszélt csütörtökön a Kossuth Rádió műsorában. A DK elnöke szerint ha választani lehet, ő Budapestet is olyanná tenné, mint amilyen például ma Párizs vagy éppen Bécs.

Párizsban élt a 85 éves Mireille Knoll, akit pénteken a gyanú szerint brutálisan meggyilkoltak. A idős asszony részben megégett, késszúrásokkal teli holttestét az ágyán találták meg.

A szintén franciaországi Carcassonban múlt héten egy marokkói származású merénylő gyilkolt. A férfi először autót lopott, amelynek sofőrjét lelőtte, ezután egy szupermarket felé tartva egy csapat rendőrre is tüzet nyitott. Az ámokfutást a bevásárlóközpontban folytatta, ahol túszokat ejtett. A támadásban hárman életüket vesztették, és több mint egytucatnyian megsebesültek.

Az osztrák fővárosban március elején 5 nap alatt 4 késeléses támadás is történt. Mindegyik egymáshoz közel eső, főként bevándorlók lakta negyedekben.

Gyurcsány Ferenc szerint mindez nem számít, egy várost ugyanis szerinte nem a merényletek határozzák meg. A DK elnöke azt is mondta: ő még a támadásokkal együtt is oda lenne azért, ha Budapest Bécsre hasonlítana.

A bécsi támadások után a Jobbik is Gyurcsány Ferenchez hasonlóan vélekedett. A Jobbik alelnöke akkor a támadások ellenére is az egyik legélhetőbb európai városnak nevezte az osztrák fővárost.

A francia merénylet kapcsán az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely is arról beszélt, hogy hiába erősödött a migráció, mégis kevesebb a terrortámadás Európában.

Az Együtt elnöke, Juhász Péter pedig úgy vélte: nem érdemes egy lapon említeni a terrorizmust és a menekültkérdést.