Orbán: Az ország megvédéséhez erős felhatalmazású kormány kell

 

Sose gondoltuk volna, hogy a keresztény hagyományokból kinőtt életmódunk valaha is veszélybe kerül – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szolnoki televíziónak adott interjúban. A kormányfő szerint a jövőnk múlik a tömeges bevándorlás kezelésén. „Mi értelme fejleszteni az országot, ha elveszti magyar és keresztény jellegét?” – tette fel a kérdést.

Afelől nincs vita, hogy Magyarország 2010 óta sokat fejlődött és sokat fejlődik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szolnoki televíziónak adott interjúban. A magyar ember azonban általában nem az elért eredményekre, hanem az előtte levőkre összpontosít, és a kormánytól is többet vár el – mutatott rá a kormányfő. Valahogy úgy gondolkozunk, hogyha jól dolgoztunk, akkor a munkánk úgyis beszél helyettünk. Van ebben valami rejtett méltóság – tette hozzá.

Visszafogottan szeretnék beszélni a mögöttünk hagyott időszakról, és nem a kormány, hanem az emberek közös eredményeire kell összpontosítani – fogalmazott. Az ország megváltozott a miniszterelnök szerint. Sokkal több ember gondolja azt, hogy a gyerekei jobban fognak élni. Úgy látja ez azt jelenti, hogy sokkal többen hisznek és bíznak a jövőben.

Sokkal többen dolgoznak, több mint 750 ezer új munkahelyet hoztak létre – emelte ki. „Köszönettel tartozunk azoknak az embereknek, akik hajlandók voltak arra, hogy segély helyett munkából tartsák el magukat meg a családjukat” – mondta Orbán Viktor. Az ország fejlődik. A házakat csinosítják, a portákat rendezik. Az ország lelkiállapota sokkal erősebb – mutatott rá.

Erős kormányra van szükség

Ha Magyarországon nem lett volna ilyen erős kormányunk, akkor bennünket is elárasztottak volna a migránsok – hangsúlyozta a kormányfő. Emlékeztetett: a magyar kormány Európában elsőként azt mondta, hogy a tömeges migráció rossz dolog, és azt nemcsak meg kellene, hanem meg is lehet állítani.

Kiemelte, hogy ennek érdekében eszközöket mozgósított a kormány; élő erőt, jogszabályokat és fizikai akadályt, kerítést építettünk a határra, és megvédtük Magyarországot. A kerítés lebontására irányuló nyomásnak hazánk ellenállt.

Az átütő győzelem 2014-ben utóbb olyan arányú győzelemnek bizonyult, amely lehetővé tette, hogy Magyarország kompromisszumok és alkuk nélkül kiálljon a saját érdekei mellett mindenhol a világon – nyomatékosította a parlamenti választás eredményének fontosságát a kormányfő.

Orbán Viktor úgy véli, hogy nehéz, nyomásgyakorlással teli évek állnak előttünk. „Jó lenne, ha erős kormányunk lehetne ismét, tehát nem egyszerűen csak kormányképes erőnk lenne, hanem az ország megvédésére is elegendő erőnk” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Az erő az emberek kezében van. Nekem, illetve a parlamenti képviselőjelölteknek kell összegyűjteni ezt az erőt, hogy aztán ebből egy egységes nemzeti akaratot formáljunk” – tette hozzá. A kormányfő lát is erre esélyt, úgy érzi az emberek bizalommal fordulnak a kormánypártok felé.

„Nem nagyon látnak, nem is nagyon láthatnak Magyarországon másik olyan politikai közösséget, mint a Fidesz–KDNP, amelyben van kurázsi, bátorság, képesség, akarat és elszántság, hogy megvédje az országot” – mondta. Ezért bizakodik abban, hogy meg fogják kapni az emberektől a bizalmat, és igyekeznek is megtenni mindent ennek érdekében.

A migráció jelenti az igazi kihívást

A migráció okozta problémák kapcsán a kormányfő megjegyezte, hogy ahogy a mondás is tartja: az okos ember más hibájából tanul. „Jó ha látjuk, hogy mi történik Nyugat-Európában” – tette hozzá. Rámutatott, hogy ez ugyanakkor nem egyszerű, hiszen cenzúrázzák az ezzel kapcsolatos híreket nemcsak a hagyományos médiából, hanem az internetről is.

Orbán Viktor szerint tanulhatunk a nyugatiak hibájából, és Magyarországon is keresztülment 3-400 ezer ember, mint egy inváziós erő. A kormányfő bízik abban, hogy ebből a két tapasztalatból a magyarok le tudják vonni a következtetést.

„A keresztény kultúra, a keresztény hagyományokból kinőtt életmód körül vesz minket, olyannak vesszük mint a levegővételt: természetesnek és szabadnak. Sose gondoltuk volna, hogy ez valaha is veszélybe kerül. Magyarországon sikerült is megvédeni, de Nyugat-Európában párhuzamos világok jöttek létre” – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök az unió nyugati felén tapasztalható problémákra.

A jelenség kezelésén a jövőnk múlik a kormányfő szerint. „Mi értelme fejleszteni az országot, ha elveszti magyar és keresztény jellegét” – tette fel a kérdést. Jövőről beszélni csak akkor lehet, ha a fejlődés alapjai megvannak, amelyért érdemes dolgozni. Orbán Viktor leszögezte: a migráció kérdése minden mást megelőz a gondolkodásában.

A szolnoki televízió riporterének a közelgő választásra irányuló kérdésére válaszolva a miniszterelnök azt mondta: „hogy egy klasszikust idézzek: nem a közvélemény-kutatásokat kell megnyerni, hanem a választást.” Április 8-án, vasárnap este kell az élen lenni – tette hozzá.