Mráz: Két szék között a pad alá esett a Jobbik

 

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivőjének a kijelentése, amely szerint „az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz”, egy súlyos kommunikációs hiba, aminek politikai következményei lesznek – nyilatkozta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az őszödi beszéd is egy súlyos kommunikációs hiba volt, amelynek a válságában máig szenved a szocialista párt, illetve a baloldal – vélekedett a szakértő. A Jobbik hasonló helyzetbe fog kerülni a választások után, semmilyen kutatás sem mutatja azt, hogy a párt erősen szerepelne majd az áprilisi választáson – tette hozzá.

Mirkóczki Ádám nyilatkozata kiváló támadási lehetőséget biztosít a párton belüli ellenzék számára, ami az „őszödi” beszédre emlékeztet – tette hozzá.

Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő (MTI-fotó: Komka Péter)

Elveszítették korábbi törzsszavazóikat

Furcsa stratégiát választott a Jobbik, a párt a korábbi, nemzeti, radikális identitását leépítette annak reményében, hogy ezzel új szavazókat tud megszólítani – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Ennek eredménye inkább az lett, hogy „két szék között a pad alá esett a Jobbik”, elveszítette a korábbi törzsszavazóit, de nem sikerült nagy számban új híveket szereznie. Elkötelezett támogatók nélkül nem lehet sikeres egy mozgalom a modern politikában – tette hozzá a szakértő.

A Jobbik egy tiltott kampánytámogatási ügybe is belekeveredett

A Jobbik a kisgazdák központi irodájának rezsijét, valamint jogászaik munkadíját is fizette volna. Egyetlen feltételük volt: a Független Kisgazdapárt jelöltjei lépjenek vissza a Jobbik javára. A kisgazdák nem lépnek vissza, inkább feljelentést tesznek választási bűncselekmény miatt – írta korábban a Mandiner.hu.

Mráz Ágoston Sámuel szerint nem szerencsés, hogy a Jobbik a tiltott pártfinanszírozással kapcsolatos ügye után belekeveredik egy tiltott kampánytámogatási ügybe is. Hozzátette: a kisgazdapárt szép múltú párt, de nem rendelkezik nagy jelennel. 2014-ben 0,16 százalékot ért el a választásokon, alig több mint 8 ezer szavazóról beszélhetünk.

Leváltak a pártról a nemzeti, radikálisok szavazók

A szakértő megjegyezte: korábban, amikor a Jobbik nemzeti, radikális párt volt, a táborának az egyharmada elfogadta, hogy Orbán Viktor megfelelő miniszterelnöke az országnak. „A nemzeti radikálisok, akik jobboldalról kritizálták a miniszterelnököt, és láttak benne potenciált, most leváltak a Jobbikról” – vélekedett.

A Jobbik maradék tábora kifejezetten kormányellenes, ebben az egy kérdésben értenek egyet – fűzte hozzá.

A Jobbik a visszalépések terén egyelőre tartja magát, a párt mind a 106 képviselőjelöltje talpon van, ami a szakértő szerint így fog maradni, mivel a kutatások azt bizonyítják, hogy bármilyen fajta, baloldali párttal való együttműködés tovább redukálná a már lecsökkent szavazótáborát.

Többfajta feszültség munkál a Jobbikban

A kipattant ügyeknek politikai és jogi következménye lehet – erről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Mint mondta, a párt „politikai pálfordulása” miatt csalódottak lehetnek azok, akik korábban „a nemzeti radikális mozgalom különböző leágazásaiban vettek részt”. A szakértő kérdésesnek nevezte, hány szavazatot hoz és mennyit visz ez a „mozgás” a pártnak.

Ugyanakkor „bűncselekmény gyanúja mindenképpen felmerül” azon médiajelentések kapcsán, amelyek szerint anyagi ellenszolgáltatást kínáltak más pártok jelöltjeinek a visszalépésért, de a büntetőjogi mellett az ügy a párt imázsát jelentősen rombolja.