Távozásra szólította fel Janiczakot a Fidelitas

 

A Fidelitas felszólította a Jobbik alelnökét, Janiczak Dávidot, hogy távozzon a közéletből, miután kiderült, Ózd polgármestere egyik munkatársát szexuális erőszakkal fenyegette, és minősíthetetlen stílusban beszélt más nőkről – hangzott el az M1 Híradójában.

A párt szóvivője, Párkányi Eszter azt mondta, Janiczak Dávid méltatlan az emberek képviseletére. Kiejtett szavaiért felelnie kell politikai és jogi értelemben is. A szóvivő az újságíróknak nem kívánta idézni a polgármester trágár szavait, de kijelentette, azok megvalósítják a zaklatás büntetőjogi tényállását.

„Láthatjuk, hogy Juhász Péter is belebukott a nőverésbe” – mondta, hozzátéve, senki sem bántalmazhat és gyalázhat meg nőket Magyarországon büntetőjogi és egyéb következmények nélkül.

A Fidelitas szóvivője szerint Janiczak Dávid érdemtelenné vált a közéletben való részvételre, ezért távoznia kell és szégyellnie kell magát amiatt a hangnem miatt, amit megenged magának. Párkányi Eszter megjegyezte, kíváncsi, hogy Dúró Dórát nem zavarja-e, hogy egyik párttársa hogyan beszél a nőkről. Kiemelte, felháborító, hogy Ózd polgármestere lemondás helyett azzal védekezik, illegálisan készültek a felvételek.

Párkányi Eszter szerint amennyiben Janiczak Dávid nem távozik a közéletből, akkor Vona Gábornak, a Jobbik elnökének ki kell zárnia őt soraikból. „Ha nem teszi meg, akkor úgy gondoljuk, hogy egyetért vele” – mondta, hozzátéve, Vona Gábor szombat esti fórumán „bevédte a nőgyalázó politikust”, amikor azt mondta, ez előfordul az emberrel, bár nem illik.

Felkavaró felvételek 

A PestiSrácok.hu több olyan hangfelvételt hozott nyilvánosságra a héten, amelyeken a Jobbik második embere – a pártlistán a 10. helyen álló – Janiczak Dávid ózdi polgármester hallható, miközben obszcén, trágár és minden alapvető tiszteletet nélkülöző hangnemben beszél nőkről.

A Vona Gábor helyetteséről hétfőn nyilvánosságra került felvétel is hasonló attitűdről árulkodik. A később közzétett három újabb, szintén 2016-ban készült felvételrészlet is drámai képet fest a fiatal városvezetőről.

Bocsánatot kért 

Ózd jobbikos polgármestere később azt mondta, hogy megköveti azokat, akik a magánbeszélgetéseiről készített törvénytelen hangfelvételeken felismerhetők, és bocsánatot kér azoktól, akiket megbántott.